Magyar vezénylőzászlós NATO-csúcsbeosztásban

Téma: 

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) vezénylőzászlósi beosztásába nevezték ki Bogdán Tibort, a Magyar Honvédség főtörzszászlósát – ismerteti a pénteki Magyar Idők.

A szövetség csúcsbeosztása egyszerre a magyar altiszt eddigi katonai karrierjének és a honvédség kiemelkedő együttműködési képességének elismerése.
 
MTI/AP/Virginia Mayo
 
Bogdán Tibor a NATO két stratégiai parancsnoksága közül a norfolki NATO ACT-nek lesz a vezénylőzászlósa, a parancsnokságon a hadviselést fejlesztik, a jövő biztonsági és katonai kihívásait kutatják.

Bogdán Tibor a lapnak kifejtette: a Magyar Honvédségnél együtt építik altiszt társaival azt az altiszti kart, aminek az eredménye, hogy Norfolkban folytathatja a szolgálatát. Az ACT főparancsnoka látta, hogy Magyarország mit tett az elmúlt években az altiszti kar fejlesztéséért, hogyan vették figyelembe a NATO idevonatkozó stratégiáit, hogy építették be ezeket a honvédség jövőképébe. Mint mondta, kinevezése a Magyar Honvédség és a modern magyar altiszti kar elismerése, amelynek vezénylőzászlósi rendszere hatékonyan működik. Hozzáfűzte: bárhol, ahol eddig szolgált, a magyar katonákat tisztelik és elismerik.

 A Magyar Honvédségben a vezénylőzászlósi beosztást 2000-ben hozták létre, először a légierőnél, amelyet gyorsan követett a teljes haderőben történő rendszeresítése. A vezetési filozófia lényege, hogy az altisztek megnövekedett szereppel, komoly feladatokkal, feladatrendszerrel jelennek meg a modern hadseregben.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Virginia Mayo

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián