Magyarország 10 milliárd forintot fordít a zsúfolt bentlakásos intézmények kiváltására

Téma: 

Az Európai Parlament tegnap késő esti strasbourgi plenáris ülése a fogyatékos embereket érintő európai megszorításhullámról folytatott vitát Viviane Reding igazságügyi biztos jelenlétében. Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselők felszólalásaikban kiemelték: tovább nem folytatható sem az európai, sem az USA-beli út a fogyatékos emberek ellátásainak megnyirbálásában. Kósa Ádám és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes képviselők szerint az értelmi fogyatékos emberek támogatása mellett a fogyatékos emberek foglalkoztatásának növelésére és méltányosabb lakhatási körülmények kialakítására kell összpontosítani. Magyarországon a közelmúltban született egy hosszú távú stratégia a fogyatékos emberek számára fenntartott nagy létszámú, zsúfolt, intézmények kiváltására.

A magyar kormány EU-s források felhasználásával közel 10 milliárd forintot fog fordítani csak erre a célra 2013 végéig. Kósa Ádám jelnyelven elmondott hozzászólásban kiemelte Viviane Reding EB alelnök támogató szerepét a jelnyelv elterjesztése érdekében. Kósa ezt követően kijelentette: "A védett munkahelyek leépítésével Európában az elbocsátott fogyatékos emberek mindössze 5%-a tud újra elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Fontos, hogy tagállamok a személyre szabott támogatások különböző formáit vezessék be, ne a vállalkozások közvetlen és automatikus támogatását folytassák, mint ahogy eddig tették." Kósa emlékezetett arra is, hogy a válság éppen a fogyatékos embereket érinti a leginkább. "Vessük vigyázó tekintetünket az Amerikai Egyesült Államokra is, ahol az új automatikus költségvetési megszorításoknak (fiscal cliff) köszönhetően, nem tévedés, mintegy 370.000 értelmi sérült ellátása szűnhet meg, miközben a bankok vezetőinek fizetése újra nő. Ez elfogadhatatlan" - zárta beszédét Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője. Pelczné Dr. Gáll Ildikó hozzászólásban kifejtette: "Miközben jól hangzó és valóban előremutató a jogalkotás és nemzetközi kötelezettségvállalás a fogyatékos emberek befogadásával kapcsolatban, addig betartásuk sajnos rendre késedelmet szenved, esetekben el is marad. Úgy vélem, hogy a segélyezés önmagában nem jelenthet megoldást, sőt kontraproduktív is lehet, mivel éppen az inaktivitásra ösztönöz, ezáltal növelve a kiszolgáltatottságot. Véleményem szerint a lehetőségeket kell inkább megteremteni! Ennek pedig számos megnyilvánulása lehet; az akadálymentesítéstől kezdve, a befogadó oktatáson és a munkaadók ösztönzésén át, a fogyatékkal élők által előállított termékek közbeszerzési eljárásokban való támogatásáig. Másrészről úgy vélem, hogy a fogyatékossággal élők alapvető jogainak érvényesülése is elmarad az elvárhatótól, mivel az érintettek sajnos a jogi biztosítékok ellenére is hátrányos megkülönböztetésről számolnak be."

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz, az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt, ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t....

MTI Fotó Balogh Zoltán

Az adóhivatal által a 2010-es kormányváltás óta bevezetett új, modern módszerek évente több száz milliárd forintos pluszbevételt hozhatnak az államkasszának – nyilatkozta Tállai András a Magyar Időknek.

Fejenként átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok a szilveszteri szállásra, a legolcsóbb ajánlat 2000 forintos áron kelt el a Szallas.hu adatai szerint.

A 10 000 forintot meghaladó eljárási illeték megfizetése

A bírósági, illetve a közigazgatási hatósági eljárási illetéket az eljárás megindításakor illetékbélyeggel, az eljárást kezdeményező iraton kell megfizetni.

2019. július 20., szombat, Illés