Magyarország együttműködik Törökországgal a bevándorlás elleni harcban

Téma: 

A török–kurd konfliktus októberi kiéleződése miatt kiemelt figyelmet kap Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki budapesti látogatása. A hazai ellenzék ezért élesen kritizálja a magyar kormányfőt és a török elnököt, tiltakozást is szerveznek ellene. A magyar külpolitika azonban 2010 óta következetes álláspontot képvisel ezekben az ügyekben.

A magyar külpolitika nem avatkozik olyan konfliktusokba, amelyekre nincs érdemi ráhatása, a nagyhatalmakkal pedig igyekszik kiegyensúlyozott, jó kapcsolatokat ápolni. A csütörtöki megbeszélések valószínűsíthető tartalma azonban messze túlmutat az egyébként is kihűlni látszó északkelet-szíriai fegyveres konfliktuson.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az exportorientált magyar gazdaságnak például alapvető érdeke, hogy erősítse kapcsolatait Törökországgal, és a 3,1 milliárd dolláros tavalyi kereskedelmi forgalmat tovább növelje. A magyar energiaiparnak is kiemelt fontosságú a Török Áramlat gázvezeték mielőbbi rendszerbe állítása, amellyel jelentősen növekedne az ország energiabiztonsága.

Alapvetően egy olyan török–magyar találkozóról van szó, ahol a két ország bilaterális kapcsolatait szeretnék mind politikai, mind pedig gazdasági téren erősíteni – fogalmazott Halkó Petra, a Századvég vezető külpolitikai szakértője az M1 Szemtől szembe című műsorában. A Szíriában kialakult helyzet is biztosan szóba fog kerülni, hiszen ez jelentős mértékben érinti a migráció kérdését.

A törökök a kapuk megnyitásával fenyegetőznek

A szakértő a 2016-ban az Európai unió és Törökország között megkötött megállapodásról is beszélt, melynek értelmében Törökország feltartóztatja a migránsokat, akik Európa felé kívánnának haladni egy jobb élet reményében, humanitárius szempontokra támaszkodva. A törökök ugyanakkor úgy érzik, az Európai Unió most magára hagyta őket ebben a kérdésben, ezért nem véletlen, hogy azzal fenyegetőznek, megnyitják a kapukat a migránsok előtt.

Csütörtökön nemcsak a kormányfők ülnek össze, hanem közös kormányülés is lesz, ahol minden bizonnyal olyan szektorális kérdések fognak napirendre kerülni, mint például a gazdasági, energetikai, kulturális és kereskedelmi kapcsolatok – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő. Hozzátette, a török agrárium jelenleg nincs annyira jó helyzetben, ezért most különösen megnőtt az igény a magyar termékekre, itt a szarvasmarha-kereskedelmet kell kiemelni. Arról is beszélt, hogy több más gazdasági együttműködés is van Törökországgal, fontos szerepet játszik a turizmus is, ugyanakkor az elmúlt egy évben a hadiipar kapta a legfontosabb szerepet a tárgyalások során.

Magyar részről történt is már török hadiipari eszközök beszerzése, és ennek a jövőben is várható folytatása. Megjegyezte, vannak olyan területek, amelyekben a törökök vezető szerepet töltenek be, itt a drónokra kell gondolni, de ezen a területen egyelőre még nem született megegyezés a két ország között.

A magyar–török kapcsolatok egyre szorosabbak

Kiemelte, a magyar–török kapcsolatok egyre szorosabbak, a csütörtöki találkozón a diplomáciai nyilatkozatok mellett technikai megállapodások fognak születni. Egeresi Zoltán szerint mivel Törökország egy hatalmas állam, így több kérdésben is, mint például a menekültkérdés fontos szerepet játszik, ezért azt mindenképp pozitívan értékelte, hogy Magyarországnak jó kapcsolata van a török kormánnyal.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

A vírus elleni védekezés jól összekapcsolódott a migráció elleni védekezéssel – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

hirado.hu

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével. A fő irány a prevenció, ezért a hatósági munka támogatása mellett nagyon fontos a megelőzést segítő kommunikáció....

Szabó Gábor - Origo

Az orosz Szergej Karaszjov vezeti a magyar labdarúgó-válogatott második, Izland elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzését szombaton.

Az európai szövetség csütörtökön hozta nyilvánosságra a mérkőzés játékvezetőjének nevét.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára gyászbeszédet mond a romák elleni támadássorozat áldozataira emlékezve Nagycsécsen.Öt évvel ezelőtt, november 3-án Molotov-koktélt dobtak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község...

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina