Magyarország konzuli képviseletet nyit Laoszban

Téma: 

Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel.

Közölte, Magyarország konzuli képviseletet nyit pénteken Vientiánban.

MTI Fotó Soós Lajos

A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

A külügyminiszteri sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új programban a beruházások három területen folynak: magyar cégek kórházakat fognak építeni, fejleszteni fogják a laoszi nemzeti statisztikai rendszert, és digitalizálni fogják a postai szolgáltatásokat. Mivel Laosz komoly vízgazdálkodási kihívásokkal küzd, ezért Magyarország ezen a területen is támogatást nyújt, bekapcsolódik az árvizekkel leginkább sújtott tartomány árvízvédelmi szakembereinek képzésébe.

A két ország külügyminisztere négy év alatt már tizedszer találkozott egymással, ami Szijjártó Péter szerint világosan mutatja, hogy Magyarország milyen fontosságot tulajdonít az együttműködésnek Laosszal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében, és jelenleg 160 millió dollár értékű beruházást hajtanak végre az országban: 35 millió dollárért építenek állattenyésztő telepeket, 100 millió dollárért modernizálják a főváros szennyvízhálózatát, és 25 millió dollárért fejlesztik jelenleg a laoszi népességnyilvántartó rendszert.

A cél az, hogy minél több magyar vállalat jusson piaci lehetőségekhez Laoszban, aminek három feltétele van. A pénzügyi feltétel adott, az Eximbank finanszírozza a magyar cégek beruházásait Laoszban. A jogi feltétel is adott lesz, miután megállapodás született a beruházásvédelmi tárgyalások megindításáról.

„A harmadik feltétel pedig mától lesz adott, hiszen a mai napon megnyitjuk Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban, tehát személyes jelenléte lesz Magyarországnak itt, Laoszban” – mondta Szijjártó Péter.

Fontos kapocs a két ország között a kétoldalú ösztöndíj-megállapodás, amelynek értelmében évente száz laoszi hallgató tanulhat Magyarországon. Megállapodtak pénteken abban, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A konzuli szolgálat munkatársai továbbra is állomáshelyeiken vannak, hogy az esetlegesen bajbajutott magyar állampolgároknak segíteni tudjanak – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden délután a Facebook-oldalán.

AFP/Yorick Jansens

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér - közölték a reptéri hatóságok szombaton.

hirado.hu

Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit az ukrajnai Aknaszlatinán - döntötte el szerdán bukaresti kormány, amely ezzel a lépéssel az ott élő románok etnikai és nyelvi identitását akarja megvédeni a kijevi kisebbségellenes intézkedésektől....

2021. március 3., szerda, Kornélia