Magyarország szorgalmazza a Nyugat-Balkán gyors EU-csatlakozását

Téma: 

Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatának határozott felgyorsítását – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a lengyel fővárosban, a Varsói Biztonsági Fórum egyik pódiumbeszélgetésén.

Magyarország a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában fekszik. „Nagyon jól tudjuk, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás és növekedés áll fenn a térségben, illetve ha ez a három pozitív jelenség nem észlelhető” – szögezte le Szijjártó a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról szóló panelben. A Nyugat-Balkánon továbbra is fennállnak bizonyos történelmi feszültségek – jelentette ki a miniszter. „Ezeket viszont a leginkább csak nagyon újszerű módszerekkel lehet orvosolni, például az integráció új formáival” – fűzte hozzá.
 
MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
 

Kifogásolta, hogy az Európai Bizottság legutóbbi dokumentumai csak 2025-re teszik Szerbia EU-csatlakozásának legkorábbi lehetséges időpontját. „Szerbia és Montenegró esetében miért nem nyitjuk meg az összes tárgyalási fejezetet, illetve fennáll-e akármilyen jogos ok arra, hogy nem haladtunk eddig előre Albánia csatlakozási tárgyalásaival” – vetette fel a tárcavezető. „Folyton Oroszországra és más, az európai integrációt zavaró tényezőkre panaszkodunk (…), és nem tesszük fel a kérdést: a kifogások felsorolása helyett nem arra volna inkább szükség, hogy az Európai Bizottság pozitív visszajelzésekkel támogassa a csatlakozni szándékozó kormányokat?” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter szorgalmazta, hogy a kívánt előrehaladás érdekében az Európai Bizottság „pozitív visszajelzésekkel” támogassa a csatlakozásra törekvő kormányokat. Az EU bővítése a Nyugat-Balkán felé Európa biztonságának kérdése – állapította meg Szijjártó. Rámutatott: jövőre (Nagy-Britannia távozásával) az EU történetében először csökken a tagállamok száma, ezért is szükség volna az unió bővítésére, aminek pedig a legjobb módja a Nyugat-Balkán csatlakozása lenne.

Forrás: MTI

Kép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Biró István

Vannak még szabad helyek a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszre – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az M1 vasárnap reggeli műsorában.

A károk felmérése még tart, a magyar kormány azonban már lépett - mondta Fazekas Sándor.

hirado.hu

Az Európai Parlamentben októberben szerveznek vitát a román jogállamiságról. Ez már a második ilyen alkalom, februárban elsősorban a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége miatt aggódott az Európai Parlament.

2019. július 17., szerda, Endre,Elek