Magyarországnak fontos lehetőség az asztanai energetikai expo

Téma: 

Magyarországnak fontos lehetőség az Asztanában szombaton megnyílt szakvilágkiállítás arra, hogy bemutassa a jövő energiájához kapcsolódó megoldásait - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kazah fővárosban a magyar pavilon megnyitóján.

Asztanában június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint 100 ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Varga Mihály kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig.

Stratégiai partner Kazahsztán hazánk számára

A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom – fejtette ki Varga Mihály, aki az év egyik legjelentősebb gazdasági eseményének értékelte a világkiállítást.

A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája áll. Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, illetve komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

A kiállítók közül például az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat. A pavilonban szintén megjelenő Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több látogató kapjon kedvet magyarországi utazáshoz – mondta el a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Közvetlen légi járat jött létre Budapest és Asztana között

Varga Mihály kiemelte, hogy helyet kapott a világkiállításon egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására.

A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Úgy fogalmazott: minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokat köt össze, egyértelműen előnyös az érintett gazdaságok számára.

Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

Dr. Mengyi Roland szorgalmazta a határmenti együttműködést

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő nyitotta meg pénteken délelőtt Putnokon a jubileumi, XV. Gömör Expot és Intergömör Fesztivált.

A Magyar Energia Hivatal általános és egyetemes jogutódjaként önálló szabályozó hatóság jön létre Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven. A szervezeti átalakulás a közjót szolgáló erős piacszabályozó állami szerepvállalás megteremtését teszi lehetővé...

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet 2013. augusztus 15-től.

2020. február 22., szombat, Gerzson