Majdnem 99 százalékot kapott a legnépszerűbb osztrák politikus

Téma: 

Hivatalosan is pártelnökké választotta a kisebbik osztrák kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kongresszusa Linzben Sebastian Kurz külügy- és integrációs minisztert, A politikust az előző pártelnök, Reinhold Mitterlehner lemondása után az ÖVP vezetősége május elején választott meg a párt új vezetőjévé.

A 30 éves politikust a kongresszus 98,7 százalékos többséggel erősítette meg tisztségében, jóváhagyva egyúttal a párt alapszabályában a Kurz által a tisztség elfogadása fejében feltételként támasztott változtatásokat.

MTI/EPA/Julien Warnand

Ez volt a második legjobb eredmény az ÖVP pártelnöki választásainak történetében, ennél magasabb támogatottságot, 99,1 százalékot csak közvetlen elődje, Mitterlehner szerzett eddig.

Hasonlóan magas szavazati aránnyal választották meg Kurz négy helyettesét is, akik közül három nő.

Az alapszabály-változtatással Kurz messzemenően szabad kezet kapott a személyi és a stratégiai döntésekben.

A karizmatikus fiatal politikus májusi pártelnökké választása óta az Osztrák Néppárt élre tört a közvélemény-kutatásokban, egyes felmérések szerint, ha közvetlenül választanák a kancellárt, a legtöbben rá szavaznának.

Ausztriában a májusi kormányválság után a parlamenti pártok megegyeztek, hogy idén október 15-én előrehozott választásokat tartanak.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kapcsolódó cikkeink

Edward Snowden egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban - mondta csütörtökön az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena.Oroszország nem kapott olyan jelzést, hogy Barack Obama amerikai elnök esetleg lemondaná moszkvai útját - közölte...

MTI Fotó

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint A karácsonyi fényfüzérek, világító díszek, külterületi dekorációk fogyasztóvédelmi ellenőrzésekor 53 termékből 25 megbukott a vizsgálatokon.

Majdnem húszmilliárd forintba került az árvizi védekezés

Majdnem húszmilliárd forintba került az árvízi védekezés - közölte a katasztrófavédelem új főigazgatója. Több mint 300 ház dőlt össze vagy vált életveszélyessé: ha a lakóknak nem volt biztosításuk, akkor állami segítséget kapnak.

2020. május 29., péntek, Magdolna