Majdnem összeütközött egy utasszállító egy orosz felderítőgéppel

Írta: itv , - Frissítve: 10th May, 2014 - 9:21am

Téma: 

Koppenhágából Rómába tartott a SAS egyik utasszállítója, amikor Malmö közelében, a tenger felett irányváltásra kényszerült, hogy el tudjon kerülni egy Il-20 típusú, orosz felderítő repülőgépet.

Majdnem összeütközött egy Il-20 típusú, orosz felderítő repülőgéppel az SAS skandináv légitársaság egyik Boeing 737-es utasszállító gépe Malmö közelében, a tenger felett még március elején - közölte péntek este a svéd sajtó.

Szerencsére a látási viszonyok jók voltak, így a Koppenhágából Rómába tartó járat - 132 emberrel a fedélzetén - az utolsó pillanatban irányt tudott változtatni, hogy ne ütközzön össze a felségjelzés nélküli Il-20-sal. Körülbelül 30 méterrel kerülték el egymást.Az eset március 3-án történt, nemzetközi vizek felett, Malmőtől 80 kilométerrel délnyugatra. Sem a Boeing automatikus ütközéselhárító rendszere (TCAS), sem a svéd földi irányítás nem észlelte a felderítő gépet, a svéd légvédelem azonban igen. A Boeing pilótái "szürkére festett, négy turbólégcsavaros hajtóművel ellátott, hosszú tetőantennás" gépnek írták le az Il-20-ast.Az orosz légierő Il-20-asai gyakran repülnek a skandináv légtérben, ami miatt rendszeresen riadókészültségbe kell helyezni a NATO azon gyorsreagálású repülőgépeit, amelyek védik a balti térség légterét.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink