Még nem tudni, mi okozta a texasi robbanást

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 18th April, 2013 - 6:34pm

Téma: 

Ismeretlen számú ember meghalt, több mint száz megsérült helyi idő szerint szerda este - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - a Texas állambeli Westben, miután óriási erejű robbanás történt egy műtrágyagyárban. A detonáció oka egyelőre ismeretlen.Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője sajtótájékoztatón erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések szerint legalább hatvanan életüket vesztették.
A detonáció következtében óriási magasságba csaptak föl a lángok, jókora füstoszlop is keletkezett. A műtrágyagyár jóformán teljesen megsemmisült, sok környező épület - köztük egy középiskola és több lakóház - kigyulladt. A Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 30 kilométernyire északra lévő kisváros 2700 lakosának felét evakuálták, köztük egy idősek otthonának lakóit, többet közülük kerekes székben. Az idősek otthona súlyosan megrongálódott, több mint 130 lakója közül többen megsérültek.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják a műtrágyagyár környékét. A tűz még mindig parázslik az üzemben, a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

West polgármestere, Tommy Muska elmondta: öt vagy hat tűzoltó egy kisebb tüzet oltott a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett. Közülük hárman eltűntek.

A detonáció dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. Több tucat mentőautó és legalább hat mentőhelikopter segített a sérültek elszállításában. Egy sereg tűzoltó- és rendőrautó is a helyszínre sietett.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy baleset vagy bűncselekmény történt. A dpa német hírügynökség megjegyezte, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy merénylet történt volna.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több ezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink