Megérkezett Csíkszeredába a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonat

Téma: 

Péntek este megérkezett a székelyföldi Csíkszeredába a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, amely 1100 zarándokkal indult útnak Szombathelyről, illetve Budapestről - tájékoztatta a Kárpáteurópa Utazási Iroda, a zarándoklat egyik szervezője az MTI-t.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult, majd a budapesti Keleti pályaudvaron összekapcsolódott a Székely Gyorssal és egyetlen, csaknem fél kilométer hosszúságú vonatként haladt tovább. A vonatot a MÁV külön erre az alkalomra Hunyadi Mátyás arcképével feldíszített, fekete-aranysárga mozdonya vontatja, tisztelegve 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt. A vonat útközben rövid időre megállt Kolozsváron, ahol utasai a helyi magyarsággal közös ünnepség keretében a vasútállomáson emlékeztek meg a város szülöttéről, Hunyadi Mátyásról. A zarándokút különlegessége, hogy a 2008 óta évente közlekedő vonatot először vontatta végig az úton MÁV-mozdony Magyarországról a Székelyföldig. Csíksomlyón, az ősi Mária-kegyhelyen 1567 óta gyűlnek össze minden év pünkösd szombatján a székelyek és a csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát: szentmisével köszönik meg Szűz Máriának, hogy hitük szerint megsegítette őket a protestáns János Zsigmond erdélyi fejedelem ellen vívott csatában, amelynek kimenetelétől függött, hogy megőrizhetik-e katolikus vallásukat.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Biró István

Vannak még szabad helyek a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszre – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az M1 vasárnap reggeli műsorában.

A károk felmérése még tart, a magyar kormány azonban már lépett - mondta Fazekas Sándor.

hirado.hu

Az Európai Parlamentben októberben szerveznek vitát a román jogállamiságról. Ez már a második ilyen alkalom, februárban elsősorban a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége miatt aggódott az Európai Parlament.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin