Meghalt egy franciaországi kórházban az ETA egyik volt vezetője

Téma: 

Egy párizsi kórházban szombaton meghalt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik volt vezetője, Xabier (Javier) López Pena. López Pena (mozgalmi nevén Thierry) néhány héttel ezelőtt került kórházba, ahová a Fleury-Merogis párizsi börtönből szállították át súlyos szívelégtelenséggel.

Thierryt az ETA katonai vezetőjeként tartották számon, amikor 2008 májusában három társával együtt letartóztatták a franciaországi Bordeaux-ban. Az ő számlájára írják a madridi repülőtéren 2006 decemberében elkövetett, két emberéletet követelő, látványos robbantásos merényletet, amellyel az ETA gyakorlatilag felrúgta az ugyanabban az évben általa meghirdetett tűzszünetet. Thierry 1983-tól 25 éven át volt szökésben. Részt vett az ETA és José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök első szocialista kormányának - végül kudarcba fulladt - tárgyalásain, s egyike volt a szakadár szervezet azon vezetőinek, akik a tűzszünet felrúgása mellett döntöttek. A spanyol igazságügyi szervek 2011 márciusában vizsgálatot indítottak ellene az ETA és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadócsoport közötti kapcsolat ügyében.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Michael Kappeler

A liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke 54 éves volt, halálát leukémia okozta.

hirado.hu

A koronavírus-járvány során a magyar védekezés volt az egyik legsikeresebb Európában, mert hazánkban eddig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket – jelentette ki az igazságügyi miniszter, amikor az Európai Unió tagállamainak nagykövetével...

Hosszú betegség után elhunyt Molnár Károly, volt tudománypolitikáért, kutatásfejlesztésért és technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter.

MTI Fotó

Európai szinten az egyik legsikeresebbnek nevezte a koronavírus-járvány elleni magyarországi védekezést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2020. július 6., hétfő, Csaba