Megkezdik az új dél-ázsiai stratégia megvalósításának előkészítését

Téma: 

James Mattis amerikai védelmi miniszter már utasította is Joseph Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét az új dél-ázsiai stratégia megvalósításának előkészítésére - derült ki a védelmi miniszter helyi idő szerint későn este kiadott közleményéből.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy döntését a Donald Trump elnök által felvázolt stratégia alapos áttekintése után hozta meg. Közölte azt is, hogy tanácskozik majd erről a NATO főtitkárával és az Egyesült Államok szövetségeseivel, akik közül – mint fogalmazott -”többen már elkötelezték magukat csapataik növelése mellett”.

EPA

Az amerikai elnök beszédére reagálva nyilatkozatot tett közzé Rex Tillerson külügyminiszter is. Az amerikai diplomácia irányítója Indiának az afganisztáni helyzet rendezésében betöltendő szerepéről tett közzé állásfoglalást. “India fontos partner lesz a térség békéjének és stabilitásának biztosításában, és üdvözöljük szerepvállalását Afganisztán politikai és gazdasági modernizálásában” – fogalmazott Tillerson. Leszögezte: Washington készen áll arra, hogy előfeltételek nélkül támogassa az afganisztáni központi kormány és a tálibok közötti béketárgyalásokat.

Közleményt adott ki az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők főparancsnoka, John Nicholson tábornok is. Trump elnökhöz hasonlóan ő is azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétét a jövőben “a feltételekre és nem tetszőleges időpontokra” alapozzák. “Ez az új stratégia azt jelenti, hogy a tálibok katonailag nem győzhetnek” – olvasható Nicholson tábornok közleményében, aki – mint írta – Trump elnök új stratégiáját úgy értelmezte, hogy az elnök “nyitva hagyta a kaput a csapatnöveléshez”.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

 

Jövő héttől véget ér a nyári szünet a Miskolci Renegades játékosainak. A 2013-14-es szezonban a csapat legfontosabb célja a Divízió II.-ben való eredményes részvétel, erre már szeptembertől edzőmérkőzésekkel készülnek.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője tették le a miskolci elkerülő alapkövét szerdán.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc