Megkezdődött Csehországban az előre hozott képviselőházi választás

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 25th October, 2013 - 2:55pm

Téma: 

Kétnapos, előre hozott képviselőházi választás kezdődött pénteken délután Csehországban. A parlament alsóházának 200 képviselői mandátumáért 23 párt és mozgalom majdnem 6000 jelöltje verseng. A szavazóhelyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.

A választás eredménye szombaton az esti órákban várható. A választás legnagyobb esélyese a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), amelyet minden eddigi felmérés a megmérettetés győzteseként hozott ki.

A második és a harmadik helyen a közvélemény-kutatások szerint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM), valamint az Andrej Babis milliárdos vállalkozó alapította IGEN (ANO) mozgalom végezhet.

E három tömörülésen kívül biztosnak tekinthető még két jobboldali párt, a TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) bejutása is a parlamenti alsóházba.

További három párt - Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), a Tomio Okamura vállalkozó alapította Virradat (Úsvit) és az államfőhöz közel álló Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) - támogatottsága pedig az ötszázalékos parlamenti küszöb környékén mozog.

A mintegy 8 millió cseh választónak nagyjából a 60-65 százalékát várják az urnákhoz, ami hasonló lenne a 2010-es választások részvételi arányához.

A legutóbbi - 2010-es - választást a Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte 22,08 százalékkal, de koalíciós partner hiányában a 20,22 százalékkal a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt alakított kormányt. Az ODS koalíciós partnere a harmadik helyen végzett TOP 09 (16,70 százalék) és a Közügyek (10,88 százalék) lett. A kommunista párt 2010-ben 11,27 százalékkal a negyedik legerősebb párt volt.

Csehországban azért van szükség előre hozott képviselőházi választásra, mert a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány korrupciógyanús ügyek miatt júniusban lemondásra kényszerült.

Kapcsolódó cikkeink