Megszavazta a Putyin által kezdeményezett alkotmánymódosítási törvényt az orosz alsóház

Téma: 

Első olvasatban egyhangúlag megszavazta csütörtökön az orosz törvényhozás alsóháza a Vlagyimir Putyin államfő által kezdeményezett alkotmánymódosításokhoz szükséges törvénytervezetet.

 

Az elnök hétfőn az alaptörvény 22 cikkének módosítását kezdeményezte. Ezt a felsőház (Szövetségi Tanács) alkotmányügyi bizottsága kedden támogatásáról biztosította, és hasonlóképpen tett az alsóház (Állami Duma) illetékes szaktestülete is. Az alsóházban 432-en szavaztak az indítvány elfogadására.

AP

Az alaptörvény tervezett módosításának értelmében az alsóháznak a kormánytagok, a felsőháznak pedig a rendvédelmi szervek és bíróságok vezetőinek kinevezésében lesz döntő szerepe. Az alkotmánymódosítás-csomagnak megfelelően az elnöki tisztséget egy személy legfeljebb két ciklus erejéig töltheti majd be. Az erre a posztra törekvő, legalább 35 éves pályázókkal szemben követelmény lesz, hogy az eddigi 10 helyett 25 évig éljenek Oroszországban, és semmilyen más országnak ne legyenek állampolgárai, és ne legyen külföldi lakhatási engedélyük. Ez a rendelkezés visszamenőleg is érvényes.

Második olvasatban az alsóház voksolása február közepén esedékes.

Forrás: MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

Szergej Sojgu szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint.

A kép illusztráció

 Vasárnap délelőtt telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a kétoldalú kapcsolatok perspektíváiról és a magyar-orosz energetikai együttműködés jövőjéről annak fényében, hogy a közelmúltban lezárult a Déli Áramlat projekt -...

EPA

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Orbán-Putyin: Orosz–magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert