Megválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt új, nem állandó tagját

Téma: 

A 2019. január elsejével kezdődő következő kétéves időszakra Belgium, a Dél-afrikai Köztársaság, a Dominikai Köztársaság, Indonézia és Németország került be a 15 tagú testületbe.

Az ENSZ közgyűlése elé került ajánlások között csak egy esetben volt versengés: a Maldív-szigetek és Indonézia versengett a megbízatásért, és az utóbbi kapott több szavazatot.

MTI/EPA/Justin Lane

A testületből ugyanezzel a dátummal kikerül Bolívia, Etiópia, Hollandia, Kazahsztán és Svédország, mert lejár a kétéves mandátumuk. Továbbra is nem állandó tag marad Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Kuvait, Peru és Lengyelország.

Az állandó tagok: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen olyan testülete, amely kötelező erejű határozatot hozhat szankciók bevezetéséről, és felhatalmazást adhat erő alkalmazására.

Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán 190 ország képviselői voksoltak. Németország 184, Belgium 181, Dél-Afrika 183, Indonézia 144, s Dominika szintén 184 szavazatot kapott.

Az ENSZ közgyűlése minden évben tíz jelölt közül választ öt nem állandó tagot két esztendeig tartó megbízatással. Megválasztásukhoz kétharmados többségre van szükség.

A jelölés régiós alapon történt: egy-egy jelöltet választottak Afrikából, az ázsiai-csendes-óceáni térségből és Latin-Amerikából, és az idén Európa jelölhetett két tagot.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Justin Lane

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Forrás: keh.hu

Áder János köztársasági elnök péntek délután (közép-európai idő szerint késő éjjel) szólal fel az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján.

MTI/EPA/Jason Szenes

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az egyezményről New Yorkban.

EPA

Hivatalosan is kilépett az ENSZ globális migrációs csomagjából Brazília – számolt be kedden az O Estado de Sao Paulo című helyi napilap, amely a világszervezetben lévő saját forrásaira hivatkozott a cikkben.

2020. január 22., szerda, Vince,Artúr