Megvan a szándék a kereskedelmi háború elkerülésére

Téma: 

Az elemzők várakozásaival ellentétben több mindenben jutott egyezségre az amerikai elnök és az Európai Bizottság vezetője, mint azt korábban hitték. Donald Trump és Jean-Claude Juncker Washingtonban találkoztak egymással, és egyetértettek a kereskedelmi vitáik rendezésében. Trump azt mondta, hogy új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1-en elmondta: úgy tűnik, mindkét fél részéről megvan a szándék arra, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Ami eddig történt, az még nevezhető kereskedelmi háborúnak, hiszen az amerikai és az európai kétoldalú kereskedelem évente 1,1 billió dolláros, eddig pedig pár tízmilliárd dollárban voltak mérhetők a behozatali vámok.
 
EPA/Jim Lo Scalzo
 

Politikai vonzata van az amerikai szójatermelésnek

Az igazán jelentős tételt a gépkocsi-, valamint a teherautó-kereskedelem képezi, illetve szó volt még az amerikaiak európai piacra való jutásáról, főleg a mezőgazdasági termékeket illetően. Eddig is Európa volt az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere a mezőgazdasági termékek kivitelét illetően – közölte.

Trump számára azért volt ez fontos, mert a kínai-amerikai „kereskedelmi háború” egyik vesztese az amerikai mezőgazdaság, azon belül is a szójatermelés. Ennek a politikai vonzata az amerikai elnök számára az, hogy rendkívül jelentős a szójatermelés a Trump-hátországnak tekinthető közép-nyugati államokban – tette hozzá.

Több amerikai cseppfolyós földgázt vásárolna Európa

Juncker ígéretet tett arra, hogy Európa a korábbinál több amerikai cseppfolyós földgázt fog vásárolni, ami drágább, mint például az orosz gáz – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Magyarics Tamás megjegyezte: Trump a németeket azzal vádolta, hogy bizonyos szempontból „Oroszország rabjai”, főleg az orosz-német energiaipari megállapodás miatt. Az amerikaiak kezdettől fogva ellenezték az Északi Áramlat-1-et, és most az Északi Áramlat-2-t is, ami megduplázná annak kapacitását, hogy az oroszok Nyugat-Európába közvetlenül juttassák el a gázt – hangsúlyozta.

Ennek jelentős geopolitikai vonzata lenne, hogy megszűnnének a közép- és kelet-európai tranzitországok, ebben az esetben Ukrajna körülbelül kétmilliárd dollárt veszítene. Az amerikaiak nagyon erősen támogatják Ukrajnát, az Egyesült Államoknak nem áll érdekében, hogy Ukrajna pozíciói megrendüljenek Oroszországgal szemben – vélekedett a szakértő.

Másrészt a közép-európai országok számára is fontos lenne a diverzifikáció, vagyis, hogy ne csak Oroszországból áramoljon a gáz és az olaj Európába, hanem más forrásokból is, például a Közel-Keletről, vagy az Egyesült Államok révén, a cseppfolyósított gázterminálon keresztül – fejtette ki Magyarics Tamás.

Két különböző módon közelítenek a támogatásokhoz

A találkozón szóba került a nem autóipari termékeket érintő állami támogatások eltörlése is. Az Európai Unión belül nagyon szigorú előírások vonatkoznak a magáncégek állami támogatására, a versenyszabályokat tiszteletben kell tartani, ugyanakkor vannak kiemelt célok, amelyek esetében lehetséges az állami támogatás igénybevétele – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Magyarics Tamás elmondta: hosszú vita folyik az amerikaiak és az európaiak között a mezőgazdasági termékek támogatásáról is. Donald Trump azt mondta, mindenfajta támogatást szeretne eltörölni, majd egy másik mondatában bejelentette, hogy nagyjából 12 milliárd dollár értékű támogatást nyújtanak a szójatermelőknek, a kínai-amerikai „kereskedelmi háború” miatt.

Más az amerikai és az európai gyakorlat, az Egyesült Államok ebben az esetben például úgy támogat, hogy kifizeti a farmereknek azt, amit nem termelnek meg, de meg tudnának termelni, az európaiak pedig a megtermelt termékekre adnak ártámogatást – fejtette ki a szakértő.

Két különböző módon közelítenek a támogatásokhoz, Donald Trump a G7-es csúcstalálkozón még azt javasolta, hogy bontsák le a támogatásokat és a vámokat, azonban ez csak akkor kivitelezhető, ha mindenki megtenné az erre vonatkozó lépéseket – vélekedett Magyarics Tamás.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kép: EPA/Jim Lo Scalzo

 

Kapcsolódó cikkeink

Megvan a londoni olimpia első magyar érme

A legfontosabb: megvan a londoni olimpia első magyar érme, a 48 kilós Csernoviczki Éva szerezte. Napra pontosan húsz éve Kovács Antal győzelme után megvan az újabb magyar dzsúdóérem, a női szakág pedig az első érmét szerezte az olimpiák történetében.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választási sikerével "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén,...

2019. június 27., csütörtök, László