Menekülnie kellett egy amerikai gépnek

Téma: 

Svédország légterébe tért ki egy amerikai felderítő gép az orosz légvédelem elől július 18-án, vagyis egy nappal azután, hogy Kelet-Ukrajna légterében lelőtték a maláj légitársaság 17-es járatát - közölte katonai forrásra hivatkozva vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió.

 

Az amerikai Boeing RC-135-ös engedély nélkül menekült a svéd légtérbe és nem kizárt, hogy több más ország légterén is áthaladt, amihez nem világos, hogy megkapta-e az engedélyt. A felderítő gép a nemzetközi légtérből hallgatta le az orosz hadsereg kommunikációját, amikor az oroszok "szokatlan" lépéssorozatba kezdtek. Egy földi telepítésű radarjuk bemérte az amerikai repülőt, majd legalább egy vadászgépet a levegőbe emeltek annak elfogása érdekében.Az amerikaiak az orosz lokátor elől a legegyszerűbb módon Svédország felé tudtak megszökni. Az amerikai külügyminisztérium elismerte az incidenst és ígéretet rá, hogy a jövőben szabályosan előre fogja értesíteni a svéd hatóságokat a hasonló esetekről.A történtekről elsőként a Svenska Dagbladet című svéd napilap számolt be. Orosz részről egyelőre nem reagáltak.Nemrégiben a két rivális nagyhatalom katonai gépei Oroszország keleti határainak közelében is közel kerültek egymáshoz: április 23-án egy orosz Szu-27-es harci gép mindössze mintegy 30 méterrel húzott el egy RC-135-ös orra előtt az Oroszország és Japán között elterülő Ohotszki-tenger fölött.

 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Mintegy tízezer embert menekítettek ki szerdára virradóra Franciaország déli részén a hét eleje óta tartó erdőtüzek miatt – közölték a helyi hatóságok.

 

A Sajó áradása
A Sajó áradása

A Sajó áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő 20 órától lezárta a 2603 jelű Sajókaza-Aggtelek összekötő mellékutat a 0 és 1+100 kilométer szelvények között.

Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor - archív

Több mint száz tonna igazolatlan eredetű dinnyét foglalt le a NAV, az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer segítette őket.

2020. június 3., szerda, Klotild