Merkel: Be kell tartani a Brexit-menetrendet

Téma: 

A kilépés utáni időkre szoros és konstruktív kapcsolatokat kell kiépíteni az EU és a közösségből távozó ország között – mondta Angela Merkel. A két kormányfő közös tájékoztatóján a német kancellár kiemelte, hogy a távozás feltételei után arról is meg kell állapodni, hogy milyen legyen az EU és a közösségen kívüli Nagy-Britannia kapcsolata.

Merkel szerint meg kell találni a „méltányos egyensúlyt” a huszonhetek és London viszonyrendszerében, így gondoskodni kell arról, hogy Nagy-Britannia a lehető legszorosabb kapcsolatban maradjon az EU-val, de a brit lakosság kívánságának megfelelően legyenek hangsúlyos különbségek a tagsági jogviszonyhoz képest.

MTI/AP/Markus Schreiber

Hozzátette: nem érzi úgy, hogy London megpróbálná „kimazsolázni” és átmenteni a Brexit utáni időkre az uniós tagság előnyeit. Theresa May elmondta, hogy London „különleges szabadságjogokat”, más EU-n kívüli országokhoz képest szabadabb hozzáférést akar szerezni az unió piacain, és cserébe olyan feltételeket kínál, amely a Nagy-Britanniában tevékenykedő EU-s cégeknek is előnyös. A brit uniós tagság a tervek szerint 2019 márciusában szűnik meg.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Markus Schreiber

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Az Európai Unió végső, kiterjedt javaslatot tett Londonnak a Brexit ügyében – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Segítséget ajánlott a migrációval kapcsolatos nehézségek kezelésében Orbán Viktor miniszterelnök Montenegrónak kedden Podgoricában, a Dusko Markovic montenegrói kormányfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

...
http://static.panoramio.com/

Fenn kell tartani a plázaépítési tilalmat, és a Magyarországon keletkezett bevételek után a nemzetközi kereskedelmi láncoknak is itt kell adózniuk - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője vasárnap újságíróknak az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött...

MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Minden félnek teljes körűen be kell tartania az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást, melyet két évvel ezelőtt kötöttek az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői - szögezte le Catherine...

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián