Merkel: Be kell tartani a Brexit-menetrendet

Írta: itv , - Frissítve: 17th February, 2018 - 5:51pm

Téma: 

A kilépés utáni időkre szoros és konstruktív kapcsolatokat kell kiépíteni az EU és a közösségből távozó ország között – mondta Angela Merkel. A két kormányfő közös tájékoztatóján a német kancellár kiemelte, hogy a távozás feltételei után arról is meg kell állapodni, hogy milyen legyen az EU és a közösségen kívüli Nagy-Britannia kapcsolata.

Merkel szerint meg kell találni a „méltányos egyensúlyt” a huszonhetek és London viszonyrendszerében, így gondoskodni kell arról, hogy Nagy-Britannia a lehető legszorosabb kapcsolatban maradjon az EU-val, de a brit lakosság kívánságának megfelelően legyenek hangsúlyos különbségek a tagsági jogviszonyhoz képest.

MTI/AP/Markus Schreiber

Hozzátette: nem érzi úgy, hogy London megpróbálná „kimazsolázni” és átmenteni a Brexit utáni időkre az uniós tagság előnyeit. Theresa May elmondta, hogy London „különleges szabadságjogokat”, más EU-n kívüli országokhoz képest szabadabb hozzáférést akar szerezni az unió piacain, és cserébe olyan feltételeket kínál, amely a Nagy-Britanniában tevékenykedő EU-s cégeknek is előnyös. A brit uniós tagság a tervek szerint 2019 márciusában szűnik meg.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Markus Schreiber

Kapcsolódó cikkeink