Merkel óva intette Trumpot, hogy „lerombolja” az ENSZ-t

Téma: 

A német kancellár óva intette vasárnap Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy lerombolja a multilateralizmus világszintű rendszerét és az ENSZ-t.

Angela Merkel egy bajorországi kampányrendezvényen emlékeztetett: az ENSZ a második világháború romjain jött létre, bár a világszervezet még távolról sem működik tökéletesen. „De úgy lerombolni valamit, hogy semmi újat nem építünk a helyébe, rendkívül veszélyes, és sokkal gyorsabban rombolhatja le a jelenlegi, békét szavatoló világrendet, mint ahogy gondolnánk” – mondta a kancellár.
 
EPA

Merkel szerint továbbra is a multilateralizmus útját kell követni. Úgy fogalmazott: „A mostani amerikai elnök szerint a multilateralizmus nem ad megoldást a problémákra, velem ellentétben úgy hiszi, hogy csak olyan helyzetek lehetségesek, amelyekben egyetlen fél lehet csak nyertes”.

Trump az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának általános vitájában kedden elutasította „a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat”. Kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek „tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását” – mondta az amerikai elnök.

Forrás: MTI

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte a francia hírügynökséggel csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium...

MTI/EPA/Kay Nietfeld

Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német parlament előtt felszólalva.

2020. július 10., péntek, Amália