Merkel tájékoztatást kér Londontól

Téma: 

Angela Merkel német kancellár szombaton azt kérte Londontól, hogy a Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból (Brexit) eredményező népszavazást követően szolgáljon felvilágosítással a küszöbön álló elválási folyamatban várható további lépéseiről.

Merkel szombaton pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és annak testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) potsdami csúcsértekezletén azt mondta, Nagy-Britanniának most meg kell mondania, hogyan képzeli el a továbbiakban az Európai Unióhoz fűződő viszonyát. Azt is leszögezte, hogy az európai közösségnek ezután a saját érdekeit szem előtt tartva kell a Brexittel foglalkoznia.

MTI/EPA/Kay Nietfeld

A kancellár hangsúlyozta, hogy az európai közösség maradó 27 tagállamában élőknek egyértelművé kell tenni, milyen értéktöbbletet jelent az Európai Unió. A múltban voltak olyan problémák, hogy a lakosság néhány jogos érdekét nem az EU érvényesítette – tette hozzá.

Merkel hangsúlyozta: a britek konkrét kilépésével kapcsolatos tárgyalások nem arról szólnak, hogy más EU-tagországokat elrettentsenek a hasonló népszavazásoktól.

Előző nap több ország – például Hollandia és Franciaország – euroszkeptikus pártja felvetette a brithez hasonló népszavazás kiírásának lehetőségét.

A német kancellár úgy vélte, hogy a Londonnal folytatott egyeztetéseknek nagymértékben szakszerűen és objektíven kell levezetni, hiszen az EU Nagy-Britanniával a NATO-ban és számos más nemzetközi fórumon a jövőben is együtt fog dolgozni.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Kapcsolódó cikkeink

Az európai kvartett: Hollande, Merkel, Schultz és Juncker. Fotó: AFP

A találkozón természetesen szóba kerül a magyar kvótareferendum is, ami miatt Merkel igencsak megorrolt Magyarországra.

MTI Fotó

A német kancellár is gratulált Orbán Viktornak a parlamenti választáson elért sikeréhez: táviratában Angela Merkel megbízható partnernek nevezi Németországot, amelyre a kormányfő a jövőben is hagyatkozhat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök...

Síbalesetet szenvedett Angela Merkel!

Síbalesetet szenvedett Angela Merkel (59) a Svájci St. Moritz-ban. A német kancellárnak részlegesen eltört a medencecsontja.

MTI/EPA/Kay Nietfeld

Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német parlament előtt felszólalva.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián