Merkel: Terrortámadásnak kell tekintenünk a berlini tragédiát

Téma: 

A német kancellár különösen visszataszítónak nevezte, hogy a támadást olyasvalaki követte el, aki védelmet kapott Németországtól.

Együttérzését fejezte ki a berlini támadás áldozatainak, családtagjaiknak és barátiknak Angela Merkel. A német kancellár először szólalt meg a hétfő esti támadás óta. Rövid, alig két perces sajtótájékoztatón ismertette a sajtóból már ismer tényeket, majd részvétét fejezte ki a hozzátartózóknak.

EPA/Michael Kappeler

„Ezekben a percekben mindenekelőtt az érintett emberekre gondolok: az elhunytakra, a sebesültekre, családtagjaikra, hozzátrtozóikra és barátikra. Szeretnénk, ha tudnák, hogy mi mindannyian, egy egész ország osztozunk az önök mély gyászában ”- mondta a kancellár.

„Mindannyian reménykedünk, és sokan közülünk imádkozunk Önökért, hogy megtalálják a vigaszt, hogy meggyógyuljanak, hogy folytatni tudják az életüket ez után a szörnyű csapás után” – tette hozzá.

„Gondolok a mentőalakulatokra, a rendőrökre, a tűzoltókra, orvosokra, ápolókra és azokra a civilekre, akik az este segíteni próbáltak embertársaikon” – folytatta.

„Bízok a nyomozókban, a férfiakban és nőkben, akik tegnap este óta azon dolgoznak, hogy a kiderítsék mi áll a sajnálatos esemény hátterében, és abban, hogy mindenki, akinek köze volt ehhez a tetthez, olyan súlyosan meg lesz büntetve, amennyire csak törvényeink engedik” – hangsúlyozta.

Angela Merkel úgy fogalmazott: sokat még nem tudunk, de a tények ismeretében terrortámadásnak kell tekintenünk azt, ami hétfőn történt. A német kancellár különösen visszataszítónak nevezte, hogy azt olyasvalaki követte el, aki védelmet kapott Németországtól.

„Mindannyiunknak különösen nehéz lenne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, szabadon, együtt, nyitottan ”- mondta Angela Merkel.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Michael Kappeler

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Markus Schreiber

A kilépés utáni időkre szoros és konstruktív kapcsolatokat kell kiépíteni az EU és a közösségből távozó ország között – mondta Angela Merkel.

EPA

A NATO-ban is tárgyalni kell Törökország szíriai katonai műveletéről, és kívánatos, hogy a szövetség valamennyi tagországa hasonló következtetéseket vonjon le, mint az Európai Unió – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a norvég miniszterelnökkel folytatott...

EPA/Boris Roessler/POOL

Az uniós külső határokat közösen kell védeni, hogy rendezetté váljon a bevándorlás Európába - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár nyilatkozatában.Angela Merkel szokásos hétvégi videóüzenetében arra a kérdésre válaszolva, hogy az uniós szolidaritás csak...

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez