Mi lesz Görögország sorsa?

Téma: 

Újabb, idén már harmadik parlamenti választástól Görögország eurótagságának őszi megszűnéséig terjednek a londoni elemzők forgatókönyvei arra, mi követheti a vasárnapi - idén második - görög választásokat.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - alapfeltételezése az, hogy a baloldali radikális Sziriza párt, amely újratárgyalná a pénzügyi segélyprogramokhoz csatolt szigorú feltételrendszert, nem lesz képes egyedül kormányt alakítani választási győzelem esetén sem.  A ház szerint akkor is lenne lehetőség a tárgyalásra az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojkával, ha a Sziriza vezetésével, ám a szocialista Paszok részvétele nélkül alakulna baloldali kormány, bár a siker esélye ebben az esetben "csekély".

A Commerzbank elemzői szerint a Paszok támogatásának elnyerése érdekében a Szirizának jóval mérsékeltebb alapállásra kellene váltania, ám még akkor is nagy lenne a további segélyek feltételeiről folytatandó tárgyalások kudarcának és az ezt követő törlesztésképtelenségnek a kockázata. A cég szerint a lehetőségek között van az is, hogy júliusra újabb választásokat írnak ki. Ebben az esetben azonban változatlanul nem lenne senki, aki tárgyalhatna a trojkával, és az ebből eredő bizonytalanság további súlyos károkat okozna a görög közfinanszírozásnak.

A Commerzbank szerint a görög államháztartás májusi adatai arra vallanak, hogy sok görög család és vállalat máris "habozik" befizetni adóját - a májusi adóbevételek 15 százalékkal maradtak el a tavaly májusitól -, ugyanakkor a folyó közkiadások váratlan csökkenése megerősíti azokat a sejtéseket is, hogy a görög államnak most már csak a legszükségesebb alapfeladatok ellátására van pénze.

A cég elemzése szerint újabb finanszírozási források nélkül Görögország valószínűleg már a nyáron képtelenné válik fizetési kötelezettségei maradéktalan teljesítésére. A harmadik negyedévben a kormánynak 7 milliárd eurónál valamivel több forrásra lenne szüksége a lejáró adósságok és a folyó kiadások fedezésére. A kritikus dátum augusztus 20. lehet, amikor 3 milliárd eurónyi szuverén kötvény tőke- és kamattörlesztése válik esedékessé.

A Commerzbank elemzőinek véleménye szerint még ha Görögországnak "sikerül is valahogy összekaparnia" ezt a pénzt, meglehetősen valószínűtlen, hogy e kötelezettségét maradéktalanul teljesítené, ha a trojka addig nem kötelezi el magát további finanszírozási segítség mellett.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink

Az EU egyik biztosa azt nyilatkozta, hogy szerinte további, valamivel több mint 10 milliárd eurós segélyre lesz szüksége Görögországnak, ami jóval kisebb azonban, amit Athén kapott az előző két mentőcsomag során.

http://www.abagro.hu/

A hétvégi görögországi választások megerősítették a Sziriza párt vezette kormány mandátumát a hitelezőkkel kötött harmadik segélyprogram végrehajtására, ám a görög adósságválság ezzel korántsem ért véget, és továbbra sem tekinthető biztosítottnak Görögország jövője az...

http://www.erdely-szep.hu/

Erdélyi politikai elemzők nem tartják valószínűnek, hogy 2015-ben megegyezzenek egymással az erdélyi magyar politikai szervezetek.

EPA/Mathieu Cugnot

Nem lesz rendkívüli uniós csúcs, csak az eurózóna tagállamainak vezetői tanácskoznak vasárnap délután Brüsszelben - közölte az egyik közösségi oldalon Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.Délelőtt folytatják a szombaton megkezdett tanácskozásukat az eurózóna...

2020. december 3., csütörtök, Ferenc