Migránsok tízezreit tartóztatta fel tavaly Marokkó

Téma: 

Marokkó tavaly 89 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, számuk 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma csütörtökön.

Az afrikai országok állampolgárai által vízum nélkül látogatható Marokkó vált az Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomásává, miután Olaszország szigorú bevándorlási politikája és a líbiai parti őrségnek nyújtott uniós támogatások miatt csökkent a Líbiából érkező menedékkérők száma.

EPA

A belügyi tárca beszámolója szerint a marokkói hatóságok 2018-ban 229 embercsempész-hálózatot számoltak fel, és a Földközi-tengeren 29 715 embert mentettek ki. Az Európába igyekvő migránsok mintegy 80 százaléka külföldi volt, közülük 5608 menedékkérő döntött úgy, hogy önkéntes alapon visszatér hazájába – tájékoztatott a minisztérium.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Rabatban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Unió harminc millió eurót már átutalt Marokkónak a tavaly októberben ígért 140 millió euróból, amely összeggel a helyi hatóságoknak a menekültáradat megfékezése érdekében tett erőfeszítéseit támogatja az unió.

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, mióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a Földközi-tengeren keresztül 2018-ban Európába érkezett 111 558 menekült és migráns mintegy fele kelt át Észak-Afrika és az Ibériai-félsziget között húzódó úgynevezett nyugati migrációs útvonalon. Az IOM hozzátette: 2217 ember vesztette életét tavaly a veszélyes tengeri átkelés közben, közülük 744-en a nyugati útvonalon.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

http://www.retrofm.hu/

Tavaly 6,4 százalékkal, 2 milliárd 956 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 8,9 százalékkal, a benziné pedig 2,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly 4 óra 46 percet tévéztek az emberek naponta

Tavaly a teljes lakosság átlagosan napi 4 óra 46 percet töltött televíziózással. Bár a két nagy országos kereskedelmi csatorna nézettsége némileg csökkent, a tévézésre fordított idő harmadában még mindig ezeket nézik az emberek – derül ki a Nielsen adataiból....

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye - írta a Népszava kedden.

Az idén november végéig 9 656 társaság adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), 46 százalékkal kevesebbét, mint a múlt év hasonló időszakában - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis kedden az MTI-vel.

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan