Minden eddiginél több terrorgyanús személyt tartóztattak le Nagy-Britanniában

Írta: itv , - Frissítve: 14th September, 2017 - 5:43pm

Téma: 

Az egyre gyakoribbá váló merényletekkel párhuzamosan mind több terrorcselekmények elkövetését tervező radikális kerül rendőrkézre az Egyesült Királyságban.

A június végén záruló rendőrségi statisztikai éveben 379, azaz naponta egynél is több embert tartóztattak le a helyi hatóságok terrorizmus gyanújával. A biztonsági erők 2001 óta vezetett terrorizmussal kapcsolatos lajstromaiban sosem szerepelt még ilyen magas szám.

A kiugró adatokhoz nagyban hozzájárult az idei terrorhullám. A március és június közötti időszakban több tucatnyi ember ellen indult eljárás. A westminsteri terrortámadással kapcsolatban 12, a manchesteri robbantás miatt pedig 23 főt tartóztattak le. Érdekes adat, hogy a rendőrkézre került terrorgyanús személyek közel hatoda nő.

A rendőrség által közölt adatokból kitűnik, hogy az európai gyökerekkel rendelkezők körében is egyre többen kerülnek kapcsolatba a terrorizmussal. Idén a letartóztatottak harmada közülük került ki. Ebbe azonban közrejátszhat az is, hogy az észak-írországi régióban újból kiéleződött az ellentét a protestáns unionisták, és az Írország egyesülését támogató katolikusok között.

A brit rendőrség és a belbiztonsági szolgálat jelenleg mintegy félezer nyomozást folytat terrorizmussal kapcsolatos ügyekben, melyben 3000 érintett van. A terrorgyanú miatt megfigyelt emberek száma ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 20 ezer főre tehető.

Forrás: hirado.hu, Daily Mail

 

Kapcsolódó cikkeink