A Minority SafePack mintegy 50 millió embert érint

Téma: 

A kisebbségek jogainak védelméről szóló európai aláírásgyűjtés támogatására buzdított mindenkit Orbán Viktor miniszterelnök. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor az Európai Uniónak érdemben kell majd foglalkoznia az őshonos kisebbségek helyzetével, így a határon túl élő magyarok jogaival is. Legalább egy millió aláírás kell a sikerhez, ez egyelőre még nem jött össze, de még van néhány hét a gyűjtésre.

Múlt héten 600 ezer felett járt a gyűjtés eredménye, ám rengeteg helyen – például Baszkföldön, Katalóniában – még csak most indul a kampány – mondta Pászkán Zsolt, a Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértője az M1-en.

Stockphoto

Hozzátette: a Minority SafePack az unió lakosságának 10 százalékát, mintegy 50 millió embert érint, akik kisebbségben élnek.

Kiemelte: Görögországban nem lehet gyűjteni, hiszen a görögök nem ismerik el a nemzeti kisebbségek létezését, az ott élő törökök pedig félnek a hatóságok retorziójától. Nem mindenhol olyan szervezettek a kisebbségek, mint a magyar közösségek Európában – emelte ki.

Mint mondta, az Európai Bizottság előtt hasonló állampolgári kezdeményezések is állnak, melyek már 3-4 éve születtek, de még nem hoztak róla döntést.

Pászkán Zsolt arról is beszélt, nem engedhető meg, hogy közösségeket azért diszkrimináljanak, mert ragaszkodnak saját identitásukhoz.

Az Európai Bíróság „csak a vállát vonogatta” Mihai Tudose fenyegetése kapcsán is – fogalmazott Pászkán Zsolt. Hozzáfűzte, hogy az aláírásgyűjtés nyomásgyakorlási eszköz, és mivel kevésbé békés eseményekbe is torkollhatnak a folyamatok, mint Katalóniában, ezért bízik benne, hogy az Európai Bíróság belátja, hogy kezelni kell ezt a problémát európai szinten is.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: Stockphoto

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Nem csodaszer, de számos kisebb területen hozhat előrelépést az őshonos európai kisebbségek védelméért indított Minority Safepack kezdeményezés – mondta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az M1 csütörtök reggeli műsorában....

MTI Fotó

Az Európai Bizottság online rendszerében regisztrálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásait – közölte az uniós bizottság pénteken.

rmdsz.ro

Az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a kisebbségi jogok EU-s kodifikációját szolgáló, Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést – jelentették be a kezdeményezők a németországi Flensburgban és az erdélyi...

2020. február 25., kedd, Géza