Moldova már kész az uniós csatlakozásra

Téma: 

Magyarországra látogatott a Moldovai Köztársaság külügyminisztere, Tudor Ulianovschi. A Híradónak adott exkluzív interjúban kijelentette, Moldova elérte az európai integráció útján azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, és ebben a folyamatban számít Magyarország és a többi V4-ország támogatására.

Tudor Ulianovschi elmondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára részt venni a magyar nagykövetek találkozóján, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egy moldovai külügyminiszter részt vett egy ilyen fontos eseményen.
 
MTI Fotó Szigetváry Zsolt
 

Hangsúlyozta, Magyarország mindig is szilárdan támogatta Moldova európai uniós csatlakozását. Úgy véli, Moldova elérte az európai integráció folyamatában azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. A moldovai kormány által ez irányba tett erőfeszítések jó eredményeket mutatnak: sikeresen teljesítették az európai társulási megállapodást, létrehozták az átfogó szabadkereskedelmi övezetet, valamint tető alá hozták a vízumliberalizációs egyezményt is.

Magyarország támogatása kiemelkedően fontos

Mint mondta, Magyarország támogatása kiemelkedően fontos, és szerinte itt az ideje közeli kilátásba helyezni Moldova európai integrációját, hiszen a közelmúltban ezt megtették a nyugat-balkáni államokkal is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem csupán Magyarország támogatását élvezik, hanem a többi V4-országét is, mind az Európai Unió bővítése, mind pedig a keleti partnerség tekintetében.

A V4 országai Magyarországgal együtt a „többet többért” elvét képviseli, vagyis azok az országok, amelyek több reformot hajtanak végre az európai integráció érdekében, azoknak több és jobb visszacsatolást kell kapniuk az Európai Uniótól – fogalmazott Tudor Ulianovschi az M1-nek adott exkluzív interjúban.

Moldova az európai integráció éllovasa

Moldovát már hosszú évek óta az európai integráció éllovasaként emlegetik a keleti partnerség országai közül, a társulási megállapodás 2016-ban lépett életbe. Bizonyos események következtében azonban az Európai Parlament elfogadott egy nyilatkozatot, amely a folyamat visszavetésével fenyeget. A dokumentum azzal vádolja Moldova kormányát, hogy a választási rendszer megváltoztatása sérti a jogállamiság alapelveit.

Tudor Ulianovschi ezzel kapcsolatban elmondta, a moldovai választási rendszerben a parlament elfogadott egy törvényt, amely a korábbi, pártlistás rendszert egy vegyes rendszerre változtatta. Ez azt jelenti, hogy a leendő képviselők felére a régi rendszer alapján, míg a másik felére a képviselőjelöltek egyéni választókerületeiben lehet majd szavazni. Reméli, hogy ez az új, vegyes választási rendszer jobban lehetővé teszi a moldovai polgárok érdekképviseletét, valamint erősíteni fogja a helyi közösségek, elsősorban a nők és a fiatalok helyzetét.

Pragmatikus és okos diplomácia

Elmondása szerint a Moldovai Köztársaság próbál egy pragmatikus és okos diplomáciát folytatni. Elsődleges külpolitikai prioritásként az európai integrációt említette. Továbbá normális, építő jellegű kapcsolatot kívánnak ápolni Oroszországgal is, de csak Moldova szuverenitásának és területi egységének teljes tiszteletben tartása mellett. Ehhez hozzá tartozik az orosz katonák, hadi anyagok és más operatív erők teljes és feltétel nélküli kivonása a moldovai transznisztriai térségből – szögezte le.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

Románia egyesülése Moldova Köztársasággal már nem valósítható meg és nem is igazán kívánatos dolog. A moldovaiaknak csak 15 százaléka szeretné, Románia pedig nem engedhetné meg magának azt az óriási számlát, amit Európa legszegényebb államának átvétele jelentene.

Nem lehet párhuzam a székelyföldi autonómiaigény, illetve Románia és Moldova közeledése között.

Nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok "szeparatista törekvései" között - vélekedett Traian Basescu román államfő vasárnap egy közéleti fórumon egy Székelyfölddel kapcsolatos kérdésre válaszolva.

 

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A visegrádi országok stratégiai jelentőséget tulajdonítanak az Európai Unió keleti irányú szövetségépítésének - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután a V4-ek vezetői a Keleti Partnerség országaiból érkezett politikusokkal találkoztak az Európai...

2019. december 7., szombat, Ambrus