Montenegró NATO-tag lesz

Téma: 

Aláírja Montenegró NATO-csatlakozási szerződését csütörtökön Brüsszelben a balkáni ország miniszterelnöke, ám magára a csatlakozásra csak 18 hónap múlva kerül sor.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a ceremónia után, csütörtöktől kezdve Montenegró megfigyelői státusban, vagy meghívottként a NATO összes tanácskozásán részt vehet".Oroszország Montenegró NATO-felvételét "konfrontatív lépésnek" minősítette, amely - Moszkva szerint - hozzájárulhat az euroatlanti biztonság további destabilizálásához.A fenyegető szavakra Stoltenberg a szövetség 28 tagállamának csütörtökön és pénteken tartandó, miniszteri szintű tanácskozása előtt reagált. Mint mondta, biztonsági ügyekben minden szuverén államnak jogában áll a saját útját járnia, és "ezért minden esetleges, Oroszország által hozott szankció teljes mértékben indokolatlan lenne".A csütörtökön aláírt jegyzőkönyvet ezután még a 28 jelenlegi tagállamnak is ratifikálnia kell, ami egy-másfél évet vehet igénybe. A katonai szövetséghez legutóbb a 600 ezer lakosú Montenegróval szomszédos Albánia és Horvátország csatlakozott 2009-ben.Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

 A NATO-szabványoknak megfelelő határvédelmi kerítés építését tervezi a kormány – mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület csütörtöki zárt ülése után újságíróknak.

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

2020. február 22., szombat, Gerzson