Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az orosz hadászati rakétaerők

Írta: itv , - Frissítve: 5th February, 2015 - 9:35pm

Téma: 

Igor Jegorov, az orosz védelmi minisztérium munkatársa elmondta, hogy a Topol, Topol-M és Jarsz típusú hadászati rakétakomplexumok önjáró kilövőegységei harci őrjáratot teljesítenek Oroszország 6 régiójában.

 

Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az orosz hadászati rakétaerők - jelentette csütörtökön az orosz sajtó.Igor Jegorov, az orosz védelmi minisztérium munkatársa a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Topol, Topol-M (NATO-jelzése: SS-25 Sickle és SS-27 Sickle B) és Jarsz típusú (NATO-jelzése: RS-27 Mod 2) hadászati rakétakomplexumok önjáró kilövőegységei harci őrjáratot teljesítenek Oroszország 6 régiójában.

Jegorov, aki az orosz rakétaerők szóvivője, azt mondta, hogy a rakétavédelmi egységek "megnövelt idejű", egy hónapra meghosszabbított őrjáratot teljesítenek a Moszkva közeli Tveri, Ivanovói, Kirovi területen, a Mari Köztárságban, a szibériai Irkutszki régióban, valamint Altaji határterületen.

 

A gyakorlatba mintegy 700 harci eszközt vontak be, beleértve a kilövő egységeket is - tájékoztatott Jegorov. A szóvivő magyarázata szerint ebben az évben hosszabbították meg a hadászati rakétavédelmi egységek harci őrjáratának idejét a téli időszakban, és az egységeket felkészítik a feladatoknak a kemény időjárási viszonyok közepette való teljesítésére.

 

A gyakorlaton részt vevő Topol hadászati rakétakomplexumot az 1980-as évek végére fejlesztették ki az akkori Szovjetunióban. Egyes adatok szerint jelenleg 200 Topol interkontinentális ballisztikus rakétát tartanak hadrendben Oroszországban. A fegyverzet hatótávolsága 11 ezer kilométer, egyenként 550 kilotonnás hatóerejű atomtöltetet szállít, hordozójárműről indítható. A Topol rakétacsaládhoz tartozó Jarsz hadászati rakétákat 2007-ben kezdték kipróbálni Oroszországban, majd 2010-ben állították hadrendbe a mobil telepítésű Jarsz (RSZ-24-es) rakétakomplexumokat - írta a russianforces című haditechnikai portál.

PAVEL LISITSYN  RIA NOVOSTIAz Interfax orosz hírügynökség eközben egy Kaukázusban folyó hadgyakorlatról számolt be. A Dél-Oszétiában állomásozó egységek tüzérségi feladatokat teljesítenek. Több mint 700 katonát és 200 eszközt vontak be a gyakorlatba, egyebek között T-72-es páncélosokat és Akacija önjáró tüzérségi lövegeket, valamint légvédelmi rakétákat is - ismertették az adatokat a Déli Katonai Körzet stábjánál.

 

-mti-

Kapcsolódó cikkeink