NATO-főtitkár: Az Európai Unió nem tudja megvédeni Európát

Téma: 

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: az EU védelmi képességének erősítése azzal a kockázattal jár, hogy gyengíti a transzatlanti köteléket, megkettőzi mindazt, ami a NATO-ban már megvan, és diszkriminálja a NATO unión kívüli tagjait.

A kockázatok kiiktatásával az Európai Unió védelmi képessége nagy lehetőség a NATO számára – tette hozzá az észak-atlanti szövetség főtitkára, rámutatva, hogy az unió polgárainak 90 százaléka NATO-tagországban él. Kiemelte, hogy az EU-s terveket úgy kell kivitelezni, hogy ne a NATO „alternatívája”, hanem a szövetséget „kiegészítő” képződmény jöjjön létre.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy az utóbbi években megjelent aggodalmak ellenére a NATO továbbra is a legerősebb, a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szövetség, amelyet valaha látott a világ.

Ezt mutatja az is, hogy az Egyesült Államok nem fordult el Európától, hanem éppen ellenkezőleg, erősítette jelenlétét, és egyre több tagállam közelíti védelmi kiadásait az elvárt szinthez, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeghez. Rámutatott, hogy 2014-ben mindössze három NATO-tag teljesítette ezt az elvárást, az idén viszont már várhatóan nyolc tagállam, 2024-re pedig legkevesebb tizenöt.

A NATO elvárja Moszkvától, hogy adjon részletes és átlátható tájékoztatást törekvéseiről – mondta Jens Stoltenberg. Ezzel kapcsolatban hangoztatta, hogy meg kell védeni a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződést.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO-Ukrajna bizottság decemberi ülésének összehívását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

MTI Fotó: Nagy Lajos

Sokan várnak még mindig áramra a fővárosban a múlt hét szerdai vihar után.

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba