NATO: nincs jele az orosz csapatvisszavonásnak

Téma: 

Vlagyimir Putyin orosz elnök előzőleg azt közölte, hogy Oroszország visszavonta csapatait az ukrán határ mellől.

Nem lehet megerősíteni azt az állítást, hogy Oroszország visszavonta volna csapatait az orosz-ukrán határ közeléből - mondta szerdán Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előzőleg azt közölte Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) soros elnökével , hogy Oroszország visszavonta csapatait az ukrán határ mellől. Putyin szerint az orosz katonák olyan helyeken tartózkodnak, ahol "rendszeres foglalatosságukat végzik, a gyakorlótereken". Ez könnyen ellenőrizhető a jelenlegi korszerű felderítési eszközökkel - tette hozzá.Egy nevének mellőzését kérő NATO-diplomata azonban nem sokkal ezután arról számolt be, hogy az atlanti szövetség nem tapasztalt változást az orosz csapatok elhelyezkedésében. Később a Varsóban tartózkodó Rasmussen - miután megbeszélést folytatott Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel - ugyanezt mondta újságíróknak. "Továbbra is azt követeljük Oroszországtól, hogy vonja vissza csapatait" - tette hozzá az észak-atlanti szervezet főtitkára. Kitért arra is, hogy a NATO szükség esetén kész egyfelől megerősíteni csapatainak jelenlétét a szövetség keleti térségeiben, másfelől a hadgyakorlatok sűrűségét és intenzitását is hajlandó növelni.A NATO főtitkára a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásának beszüntetésére és csapatainak az ukrán határtól való visszavonására szólította fel Moszkvát.

title]Csütörtökön Rasmussen vezetésével Észtországba látogat a NATO-hoz akkreditált tagállami nagykövetekből álló Észak-atlanti Tanács és megtekinti az ottani kibernetikai védelmi központot. Az észak-atlanti szervezet hetekkel ezelőtt azt állította, hogy Oroszország mintegy 35-40 ezer katonát vont össze Ukrajna keleti határainak közelében. A médiában olyan műholdfelvételek is megjelentek, amelyek jelentős orosz haditechnikai koncentrációt mutattak a térségében. Az orosz katonai vezetés egy ízben már tett arra utalást, hogy a csapatok utasítást kaptak a laktanyákba való visszatérésre, ám a NATO akkor is azt szögezte le, hogy nem látja jelét érdemi orosz csapatvisszavonásnak.A Pentagon sem látja jelét az orosz csapatok visszavonásánakVáltozatlan az orosz csapatok elhelyezkedése az ukrán határ mentén - így reagált a Pentagon szerdán azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezeknek az egységeknek a visszavonásáról tett bejelentést.Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte: az orosz erőket nem vonhatták vissza úgy, hogy azt a Pentagon ne észlelte volna. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok már régóta sürgeti Oroszországot, hogy rendelje vissza egységeit Ukrajna határáról, és csökkentse a feszültséget a szomszédos országban.Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy Washingtonnak nincs bizonyítéka az orosz csapatkivonásra, és úgy vélekedett, hogy a kelet-ukrajnai népszavazásokat törölni, nem pedig pusztán elhalasztani kellene.Earnest közlése szerint az amerikai elnök hivatala üdvözölne egy jelentős és átlátható orosz csapatvisszavonást, ha az megtörténne.Oroszország nyugati katonai források szerint mintegy 40 ezer katonát vonultatott fel az ukrán-orosz határnál.Vlagyimir Putyin a nap folyamán korábban kijelentette, hogy a vasárnapra tervezett népszavazás elhalasztására kérte a kelet-ukrajnai oroszpárti vezetőket, a Kijevben május 25-re kitűzött elnökválasztást "önmagában helyes irányba vivő folyamatnak" nevezte, és közölte, hogy az orosz csapatokat visszavonták az ukrán határról.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A Fekete-tengeri Flotta tájékoztatása szerint tucatnyi hadihajó vesz részt benne, köztük partraszállító hajók és rakétanaszádok. A manőverek végén rakéta- és tüzérségi lőgyakorlatokat tartanak majd.

A kép illusztráció

Nem lesz jelentős hatása a magyar gazdasági növekedésre az Oroszországba irányuló élelmiszerimportra kivetett tilalomnak az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

 

2020. július 6., hétfő, Csaba