Nem vonta meg a bizalmat a kormánytól az izlandi parlament

Téma: 

A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.

A kormány ellen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 38 képviselő ellenezte és 25-en támogatták, a parlament azonnali feloszlatására és a választások mielőbbi megtartására vonatkozó előterjesztést 37 képviselő ellenezte és 26 támogatta.

A Sigurdur Ingi Johansson vezette új izlandi kormány. Fotó EPA/Birgir Thor HardarsonAz ország miniszterelnöke azt követően kényszerült félreállni, hogy kiderült: érintett a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok miatt kirobbant offshore-botrányban. Sigmundur David Gunnlaugson helyett a halászati miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át a kormány vezetését, ősszel pedig várhatóan előre hozott választásokat tartanak.Az új kormányfő szerint addig még fontos feladatokat kell elvégezni, de az ellenzék szerint erre nem csak a mostani kormány alkalmas, a tiltakozások pedig mindaddig folytatódnak, míg ki nem tűzik a választás időpontját.

A felmérések szerint az emberek kétharmada nem bízik a jelenlegi kormányban, a legnépszerűbb politikai erő pedig a magát a globális változást szorgalmazó mozgalomhoz soroló Kalózpárt.Forrás: MTIKép: EPA/Birgir Thor Hardarson

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Pavel Golovkin

Az izlandi labdarúgó válogatott óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte Angliát Nizzában, a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében, így az angolok kiestek, Izland pedig a legjobb nyolc közé jutott, ahol a házigazda franciákkal találkozik.

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő, közösen létrehozott keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

2021. április 13., kedd, Ida