Nemes Jeles megtiszteltetésnek tartja a cannes-i zsűritagságot

Téma: 

Meglepetésnek tartja a megtiszteltetés mellett Nemes Jeles László filmrendező, hogy tagja lehet a 69. cannes-i fesztivál kilenctagú zsűrijének. Szerda este lesz az idei cannes-i filmfesztivál megnyitója.

A Saul fia című Oscar-díjas alkotás rendezője ezt a zsűrinek a seregszemle szerda esti megnyitóját megelőző sajtótájékoztatóján mondta.

MTI/AP/Thibault CamusA tavalyi cannes-i fesztiválon a zsűri Nagydíját elnyerő magyar alkotás rendezője kiemelte: jóllehet lehetett rá számítani, mégis meglepetésként érte a telefonhívás, amelyben felkérték a  zsűritagságra.Emlékeztetett arra, hogy elsőfilmes rendezőként tavaly a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást, ami meglátása szerint nyitás volt a fesztivál részéről az új hangvételű, innovatív alkotások irányába. Ezen nyitás folytatásaként értékelte azt, hogy idén a zsűriben foglalhat helyet. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy milyen nagy művészek mellé kapott felkérést, és annak a reményének adott hangot, hogy lesz értelme a jelenlétének a nagy presztízsű testületben.Nemes Jeles László arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos versenyprogramba meghívott 21 alkotás nagyon különbözik egymástól, amely szerinte a filmszakmára jelenleg jellemző energiát és sokszínűséget tükrözi vissza.11 nap a nem mindennapi filmekrőlA május 22-ig tartó seregszemle zsűrijét George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer vezeti. Nemes Jeles László mellett Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz rendező, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, valamint Katajún Sahabi iráni producer tagja a testületnek.George Miller elmondta: a zsűritagság kiváló alkalmat teremt a fesztivál által kiválogatott új filmek felfedezésére és megvitatásra olyan emberekkel, akik valamennyien szenvedélyesen szeretik a mozit. Emlékeztetett arra, hogy az ausztrál filmes kultúra kialakulásához, amely az európai és az amerikai keveréke, milyen nagy mértékben hozzájárultak az ausztráliai filmfesztiválok, ahol a világ minden tájáról lehet filmeket látni.Kirsten Dunst amerikai színésznő az olyan szerzői remekművek megismertetése szempontjából tartja nagyon fontosnak a filmfesztiválokat, mint például a Saul fia.A 69. cannes-i fesztivál Woody Allen legújabb alkotásával, a Café Society világpremierjével nyílik meg szerda este Kristen Stewart és Jesse Eisenberg főszereplésével. A 81 éves rendező 14. alkalommal mutatja be legújabb filmjét Cannes-ban, szokása szerint versenyen kívül, és ez lesz a harmadik alkalom, amikor Woody Allen vígjátékával nyílik a fesztivál.Forrás: MTIKép: MTI/AP/Thibault Camus

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Ian Langsdon

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók beválasztották a legjobbak közé Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.Óriási siker, hogy, évek óta először, magyar jelölt is van az itthon Arany Glóbusznak hívott rangos filmes díj versenyzői között. A film tehát...

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Február 18-án, vasárnap tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

hirado.hu

Kétségesnek tartja a választás tisztaságát és a szavazatok újraszámolását követeli több ellenzéki párt.

Az MSZP saját szakértőivel ellenőriztetné a választási dokumentumokat, ezért az összes szavazóköri jegyzőkönyvet elkérik.

MTI/EPA/Claudio Peri

A betegeknek és a velük foglalkozó családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak szentelt világnapot tartja a katolikus egyház szombaton, amelynek alkalmából Ferenc pápa az egészséghez és a gyógyuláshoz való jogot hangsúlyozta.

2019. december 7., szombat, Ambrus