A német kormány elítéli a Stuttgartban történt zavargást

Téma: 

A német szövetségi kormány elítéli a stuttgarti belvárosban a hét végén történt zavargást, amelyben megsebesült 19 rendőr és millió eurós nagyságrendű kár keletkezett.

 

Angela Merkel kancellár szerint a Baden-Württemberg tartományi főváros központjában szombat éjjel „visszataszító” jelenetek játszódtak le. Az erőszakos cselekményekre nincs mentség – ismertette a kancellár álláspontját Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

EPA

A szövetségi kormány köszönetet mond a város és a város lakói ellen forduló randalírozókat megfékező rendőröknek, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek – tette hozzá.

A kormány a tartomány és a város vezetésével együtt mindent megtesz azért, hogy „ne forduljon elő többé ilyesmi” – emelte ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hétfőn stuttgarti helyszíni látogatását.

A rendőrség intézménye elleni heves bírálatok sora az utóbbi hetekben és a rendőrök elleni erőszak a hét végén „vészjelzés jogállamunk számára” – húzta alá a miniszter, megjegyezve, hogy a rendőrök ok nélküli szidalmazása, becsmérlése is elfogadhatatlan, mert „a szavakból tettek lesznek”.

A stuttgarti rendőrség tájékoztatása szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók „rendkívüli agresszivitással” rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat.

A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. Az utcai harcok vasárnap hajnalig tartottak. Őrizetbe vettek 24 embert.

A nyomozás első adatai alapján az esetnek nincs politikai vagy vallási vonatkozása.Az esetről számos videofelvétel jelent meg. Az egyik – szakértők szerint hiteles – felvételen randalírozó emberek az „Allahu akbar” (Allah hatalmas) kiáltást hallatják.

A stuttgarti rendőrség hétfőn kezdeményezte hét ember – 16 és 33 év közötti fiatalemberek, illetve férfiak – előzetes letartóztatását. Horvát, iraki, lett, német és portugál állampolgárok vannak közöttük – áll a rendőrségi közleményben, amely szerint egyebek mellett súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítják őket.

Egy 16 éves fiút emberölési kísérlettel is gyanúsítanak, amiért fejbe rúgott egy egyetemi hallgatót, aki a földön hevert, miután összeverték, mert kifogásolta a randalírozók viselkedését.

A zavargásban legkevesebb 30 üzletet megrongáltak, a kár meghaladja az egymillió eurót (347 millió forint).

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

MTI Fotó Balogh Zoltán

Négy héttel a határidő lejárta előtt már több mint 5700-an jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente