Nemkívánatos szervezetté akarják nyilváníttatni Oroszországban a Soros Alapítványt

Téma: 

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának két parlamenti képviselője a Soros Alapítvány nemkívánatos szervezetté nyilvánítását kezdeményezte a főügyészségnél, a külügy-, és az igazságügyi minisztériumnál. A Kreml cáfolta, hogy köze lenne az indítványhoz - írta a Vedomosztyi című orosz napilap pénteken. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt közölte a Vedomosztyival, hogy a Kremlben nem ismerik a két kommunista párti politikus érvelését, amely alapján a Nyílt Társadalom Intézetet, azaz ismertebb nevén a Soros Alapítványt nemkívánatos szervezetté nyilváníttatnák.

 

Peszkov azt mondta, hogy a politikusok nem egyeztettek Vlagyimir Putyin államfővel. Az orosz lap emlékeztetett rá, hogy Valerij Raskin és Szergej Obuhov, az orosz kommunista párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjai azt kezdeményezték a törvény szerint illetékes főügyészségnél és minisztériumoknál, hogy "addig nyilvánítsák nemkívánatosnak a Soros Alapítvány oroszellenes tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, amíg az nem ölt még rombolóbb formákat, mint amelyeket Ukrajnában, Grúziában és más országokban tapasztaltunk".

A képviselők szerint a Soros Alapítvány évtizedek óta következetes oroszellenes tevékenységet folytat úgy Oroszországban, mint más országokban. "Maga Soros sem titkolja szerepét a Szovjetunió széthullásában, sem az ukrajnai úgynevezett narancsos forradalom és az Euromajdan szervezésében" - írták levelükben. Szerdán lépett hatályba az orosz törvény, amely alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket (NGO-kat) nyilváníthatják nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát".

 

Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Boda L. Gergely

Incidensek nélkül zárult Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás - mondta az MTI-nek Adina Chis, a román csendőrség marosvásárhelyi mobil egységének a szóvivője a rendezvény végén.

Második alkalommal szervezett nyilvános toborzást a Miskolci Renegades Amerikai Futball Klub. A megmérettetésre felső korhatár nélkül várták a sport iránt érdeklődőket.

hirado.hu

Nem javul a helyzet a Balkánon, mintegy hetvenezer migráns van az útvonalon, többségük a bosnyák határnál várakozik és Ausztria, Magyarország felé tart.

2019. december 7., szombat, Ambrus