Nemzeti Gárdát állít fel Franciaország

Téma: 

Franciaországban arra buzdítják a lakosságot, elsősorban a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a csendőri, a rendőri vagy a katonai tartalékos szervezetekhez, és így vegyenek részt a formálódó Nemzeti Gárdában. A nyugdíjasokat is aktivizálnák. Az önkéntes gárda feladata a közbiztonság fenntartása és a hazafiság megőrzése lesz.

A felállítandó Nemzeti Gárda feladata egyrészt a francia állampolgárok biztonságának biztosítása lesz, másrészt szimbolikus célja is van. Így kívánják fenntartani a fiatalokban a nemzeti büszkeséget és a hazafiságot, ami segít növelni a tudatosságot a lakosságban. A gárda a terrorszervezetekkel viszont nem fogja felvenni a harcot – mondta Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

EPA/Geoffroy Van Der Hasselt

Emlékeztetett arra, hogy az Iszlám Állam alapvetően kétféle módon vívja a háborúját. Egyrészt a nagyon komoly előkészítő munkát igénylő terrortámadásokkal, másrészt a terrorszervezet mindent megtesz azért, hogy radikalizálja a francia muszlimokat. Ezek kivédésére a Nemzeti Gárda nem alkalmas, a védekezés a titkosszolgálatok feladata lesz – magyarázta.

A francia választók ugyanakkor azt akarják látni, hogy az ország vezetése cselekszik a terrortámadások után. Hiába erősítik a titkosszolgálatok munkáját, a hatékonyság növeléséről nem lehet sajtóközleményeket kiadni. A Nemzeti Gárda felállítása viszont kitűnőnek tűnik erre a célra – világított rá.

A 84 ezer fős önkéntes szervezetbe elsősorban a fiatalok jelentkezését várják. A Nemzeti Gárdát legkésőbb 2019-ig szeretnék felállítani, a konzultációk szeptemberben kezdődnek meg a francia törvényhozásban.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: EPA/Geoffroy Van Der Hasselt

Kapcsolódó cikkeink

A kormány jóváhagyta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 59.

Megkezdte munkáját az operatív törzs az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, és egyelőre nincs olyan rendkívüli körülmény, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódó szabadtéri programok lebonyolítását veszélyeztetné, minden az eredeti terveknek megfelelően zajlik.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország nemzeti lobogóját ma reggel a Parlament előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve.

2020. november 30., hétfő, András,Andor