Nemzetközi civil szervezet kapja a Nobel-békedíjat

Téma: 

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

A bizottság indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű civilszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN kitörő örömmel fogadta a békedíjat

“Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír” – mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta, pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett.

Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvertilalmi egyezményhez.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini

Kapcsolódó cikkeink

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

MTI/EPA/Fredrik Sandberg

A idei fizikai Nobel-díjat megosztva Kadzsita Takaaki japán és Arthur B.

Illusztráció

Az EU Emberkereskedelem Elleni Civil Társadalmi Platformjának nyitóülésén vett részt ma délelőtt Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő.

Az amerikai James Rothman és Randy Scheckam, valamint a német Thomas Südhof kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a svéd Karolinska Intézetben Stockholmban.

2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna,Tiborc