Népszavazást akarnak a dánok is az uniós tagságról?

Téma: 

Egyre több dán, immár a lakosság több mint 40 százaléka szeretné, ha Nagy-Britanniához hasonlóan hazájában is népszavazást tartanának az európai uniós tagságról - derült ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból.

A felmérést az Epinion kutatócég készítette és a DR dán közszolgálati adó ismertette.

MTI/EPA/Jens Noegard Larsen

Az 1215 megkérdezett 42 százaléka mondta azt, hogy szükség lenne referendumra az EU-tagságról, ez öt százalékpontos emelkedés az előző, februári adatokhoz képest.

A május 17. és 24. között végzett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a lakosság 44 százaléka támogatja az ország tartós uniós tagságát, míg 37 százalék kilépne a 28-ak táborából. A többi megkérdezett bizonytalan ebben.

Az 5,5 millió lakosú Dánia – Nagy-Britanniával és Írországgal együtt – 1973-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, de a szkeptikusabb tagországok közé tartozik, és szuverenitása elvesztésétől tartva igyekszik kimaradni az uniós szerződések bizonyos részeiből.

A Lars Lokke Rasmussen vezette jobbközép kormánynak nincs arra vonatkozó terve, hogy népszavazást írjon ki az esetleges kilépésről.

Nagy-Britanniában június 23-án tartanak referendumot az EU-tagságról. David Cameron brit miniszterelnök egy hétfői nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha országa a népszavazás eredményeként távozna az EU-ból.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Jens Noegard Larsen

Kapcsolódó cikkeink

https://twitter.com/JonasChr88/status/730293045573373952/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Fiatal muszlim aktivisták folyamatosan zaklatják a Koppenhága külvárosában található pubok tulajdonosait, mert egy saría zónát akarnak létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a zónából ki akarják tiltani az alkoholt és a szerencsejátékot.

MTI/EPA/Carsten Rehder

A migránspárti nem kormányzati szervezetek sem Magyarországon, sem máshol nem kívánják átláthatóvá tenni tevékenységüket és pénzügyeiket, ezzel pedig beismerik, hogy eddig illegálisan működtek - jelentette ki Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője keddi...

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr