Nógrádi: Ekkora véletlenek és csodák nincsenek

Írta: itv , - Frissítve: 19th May, 2017 - 5:29pm

Téma: 

Az ügyészség vizsgálata szerint a szervezett bűnözés átszövi az olaszországi migránstáborokat. A bűnszervezetek ráéreztek, hogy a táborokra kiírt pályázatok megszervezésével milliós üzlethez juthatnak. Azt mondják, a migránsok ellátása legalább annyira jövedelmező üzlet, mint a drogkereskedelem. Az M1 Ma Reggel vendége Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt.

A maffia, mint olyan nagyon régóta az olaszországi társadalom része. Egyes cégei megnyerik a migránsélelmezésre vonatkozó tendereket, majd a támogatási összeg töredékét használják csak valóban élelmiszerre – magyarázta Nógrádi György.

Túl erősek az érdekek

Szerinte az embercsempészetből származó bevételek egy része az Iszlám Államhoz és a líbiai adminisztrációba kerül. Rendkívül erős érdekek állnak az embercsempészet mellett – emelte ki.

Úgy vélte, nyilvánvaló, hogy a maffia árban minden más pályázónak alá megy, ezért az olasz kormány feladata lenne, hogy a működését felszámolja.

Ekkora csodák nincsenek 

A migránsok két irányból közelítik Európát, egyrészről a Balkán felől, mely még napjainkig zárt út a törökök által, másrészről Észak-Afrika irányából. Példaként említette: Líbiában közel egy millió ember várakozik, hogy Európába hozzák. Döntő részük húszon éves fiatal, akik a várakozási idejüket azzal töltik el, hogy beállnak valamelyik milíciába, harcolnak, kiképzést kapnak.

Beszélt arról is, hogy a migránsokkal teli embercsempész hajókat a civil szervezetek embermentői sok esetben előbb találják meg, mint az olasz haditengerészet. Kihangsúlyozta: hisz a csodákban, de “ekkora véletlenek és csodák nincsenek”.

Az olasz kormány azt kérte, azok a civil szervezetek, amelyek embermentéssel foglalkoznak, jelentkezzenek be, mert bár a kormányzat elve az, hogy első az emberélet, de meglepő módon a haditengerészet által kimentett hajók menekültjei minden további nélkül együttműködnek a hatóságokkal, míg a civil szervezetek által fellelt hajók utasai elzárkóznak mindenfajta együttműködéstől – fejtette ki.

Nem Európában van a megoldás 

A szakértő szerint a megoldás az lenne, ha a szervezetek által kimentett embereket vissza kellene szállítani Észak-Afrikába, és ott kellene regisztrációs pontokat létrehozni, ahol várakozni tudnak. Kijelentette: az semmiképpen sem megoldás, hogy ilyen mennyiségű ember áramlik Európába.

Emlékeztetett: az Olaszországba beérkezett 160 ezer migráns egy jelentős részét a kvótarendszer alapján az európai tagállamoknak át kellett volna vállalniuk, csak szemben a magyarokkal, szlovákokkal és részint a lengyelekkel, Európa nem mondja, hogy nem, szimplán csak nem veszi át őket. Hozzátette: “szép politikai kulcsszavakkal” tüntetni könnyű dolog, de ezek nem valódi politikai megoldások.

Forrás: hirado, M1

Kapcsolódó cikkeink