Nógrádi: Nyugat-Európa már az orosz bevonulással számol

Téma: 

A biztonságpolitikai szakértő szerint nyugat-európai politikusok ma már nyíltan arról beszélnek, hogy ha ez a helyzet marad, az oroszok be fognak vonulni Kelet-Ukrajnába.

 

Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 24 órában Angela Merkel német kancellár felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Porosenko ukrán elnököt, akkor tökéletesen látszik a német szándék - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy Nyugat-Európában már számolnak azzal: ha az oroszok úgy érzik, számukra már nincs mit veszíteni az Európai Unióval szemben, akkor vállalják a bevonulást. A válság mélyül, és ezt akarja megakadályozni Angela Merkel, amikor az oroszokkal és az ukránokkal is tárgyalásokat folytat - magyarázta a szakember a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Várható volt, hogy Barack Obama amerikai elnök engedélyezi Irakban a légicsapásokat az iszlamisták ellen – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőA világ legjobb iszlámszakértői azt mondták, az iszlám kalifátus létrehozásán fáradozó ISIS életképtelen, és órák alatt megbukik. Ezzel szemben a fegyveresek – kihasználva, hogy a térségben komolyabb haderő nincs, és az iraki hadsereg képtelen az ellenállásra – megszerezték a legmodernebb amerikai fegyvereket, elfoglaltak bankokat úgy, hogy több millió dollár maradt ott. Ettől kezdve új amerikai diplomáciai vonal indult, John Kerry külügyminiszter elment a térségbe, és azt kérte, próbáljon meg visszavonulni Nuri al-Mariki miniszterelnök, aki erre nem volt hajlandó, továbbá Szaúd-Arábia és Katar ne támogassa a szélsőséges fegyvereseket. Alapkérdés, ebben a helyzetben közeledik-e egymáshoz az amerikai és az iráni álláspont, és hogy mi lesz a kurdokkal – magyarázta Nógrádi György.

 

A szakértő beszélt az Oroszország elleni szankciókról is. Logikusnak nevezte azt a feltételezést, miszerint Németország és Oroszország között létezik egyfajta „békeszerződés”. Kiemelte: Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerinte egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy európai biztonság nincs Oroszország nélkül. Jelenleg az orosz-amerikai konfliktus lényege, hogy az Európai Unió szenved. Ha megnézzük, hogy az elmúlt 24 órában Angela Merkel német kancellár felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Porosenko ukrán elnököt, akkor tökéletesen látszik a német kilábalási szándék. Jelenleg a német export 3 százaléka irányul Oroszországba, ez az oroszok esetében 11 százalék. A németek az egyetlenek, akik elvi alapon leállították a fegyverszállítást. A német cél, hogy ha már a Krím elveszett, cserébe az oroszok ne támogassák a szeparatistákat, kezdődjék el végre a tűzszünet, amelyből fegyverszünet lesz, és állítsák vissza azt a rendet, ami az európai biztonság keretében fenntartható – hangoztatta Nógrádi György.Felhívta a figyelmet arra: azokon a szankciókon, amelyeket amerikai nyomásra Európa bevezetett, óriási pénzeket veszít.Elmondta azt is: Magyarországon nem köztudott, de nyugat-európai politikusok ma már nyíltan arról beszélnek, hogy ha ez a helyzet marad, arra számítanak: az oroszok "vagy mint orosz hadsereg, vagy mint EBESZ-erők" be fognak vonulni Kelet-Ukrajnába.Azzal számolnak, ha az oroszok úgy érzik, számukra már nincs mit veszíteni az Európai Unióval szemben, akkor vállalják a bevonulást. A válság mélyül, és ezt akarja megakadályozni Angela Merkel, amikor az oroszokkal és az ukránokkal is tárgyalásokat folytat – emelte ki Nógrádi György.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint káoszhoz fog vezetni a nemzetközi kapcsolatokban, ha a Nyugat további támadásokat intéz Szíria ellen.

MTI Fotó

Már nagyon kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon, és akik erre érkeznek, azok is ellenőrzötten jöhetnek csak - mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Balkán-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

MTI Fotó Sóki Tamás

A lovaknál a nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután Magyarországon idén 64 állattartó telepen mutatták ki a fertőzést.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba