Nyugtalanítónak tartja a lengyel külügyminiszter a Brexit körüli helyzetet

Téma: 

A lengyel külügyminiszter szerint komoly veszélyt jelent, ha az Egyesült Királyság a kilépést szabályozó megállapodás jóváhagyása nélkül távozik az Európai Unióból, az ilyen megoldás Brüsszel csatavesztése lenne.

Jacek Czaputowicz annak kapcsán találkozott a Lengyelországban akkreditált tudósítókkal, hogy csütörtökön Londonban rendszeres lengyel-brit kormányközi konzultációt tartanak Theresa May brit és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vezetésével, több miniszter – köztük a külügyminiszterek – részvételével.

EPA

Patthelyzet alakult ki a miniszter szerint

A brit kiválási folyamatról beszélve a lengyel diplomácia vezetője nagyon nyugtalanítónak nevezte, hogy e téren bizonyos fennakadás, sőt, patthelyzet észlelhető. Szerinte igen komoly az a fenyegetés, hogy a Brexit megállapodás nélkül megy majd végbe. Ez az EU csatavesztése lenne – fogalmazott, hozzáfűzve: természetesen az Egyesült Királyságé is. De ő mindezt Lengyelország szemszögéből nézi, vagyis az uniós szempontot alkalmazza – fejtette ki.

Brüsszel veresége kettős – mondta. A vereség egyrészt abban rejlik, hogy a briteket a kilépésre az EU jelenlegi állapota, többek között az itt tapasztalható demokráciahiány ösztönözte – vélekedett Czaputowicz. Másrészt a kilépési tárgyalások során az EU minden jel szerint képtelen volt a britek számára elfogadható kompromisszumkötésre – tette hozzá. Az EU részéről Czaputowicz Michel Barnier uniós főtárgyalót tette felelőssé ezért.

Kérdéses a külső uniós határ védelme

A kiválási tárgyalások során megnyilvánuló komoly problémának nevezte Czaputowicz az ír probléma európaizálódását. Amennyiben bekövetkezik a „kemény Brexit”, a március 29-ei brit kilépés után nem lesz megoldva többek között a külső uniós határ védelme az ír-brit szakaszon – mutatott rá. Úgy ítélte: e kérdés rendezése elsősorban Írország felelőssége lenne, úgy néz ki azonban, hogy Dublin e témában az EU-ra hagyatkozott.

Czaputowicz közölte: az ír-brit határon jelenleg fennálló helyzetről, az erre vonatkozó ír tervekről személyesen akar tájékozódni, ezért a csütörtöki londoni tárgyalások után Írországba is készül, a két ország határára látogat, Dublinban pedig pénteken Simon Coveney külügyminiszterrel tárgyal, hogy pontosabb véleményt fogalmazhasson meg a problémáról.

Az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat alapján az Európai Bizottság szerdán elkezdte megvalósítani a cselekvési tervet arra az eshetőségre, ha a kilépésről rendelkező, az EU részéről előzetesen jóváhagyott megállapodást a brit parlament a kilépés tervezett márciusi időpontja előtt nem erősíti meg.

Az MTI azon kérdésére válaszolva, hogy a csütörtöki lengyel-brit kormányközi konzultáció súlypontja éppen a megállapodás nélküli brit kilépéssel összefüggő forgatókönyv lesz-e, Czaputowicz hangsúlyozta: a több témájú konzultáció időpontját már régebben tűzték ki, a legújabb fejlemények viszont a tárgyalások aktuális kontextusát képezik.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

A lengyel miniszterelnök budapesti látogatásának kapcsán terjedelmes interjút közölt a lengyel közszolgálati televízió Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Magyarországra látogat a lengyel államfő

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon pénteken és szombaton Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

hirado.hu

Az új balkáni migrációs útvonal súlyos következményekkel járó helyzetet idézhet elő a térségben – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

EPA

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke pénteken Budapestre látogat, és részt vesz a szmolenszki légikatasztrófa áldozatai emlékművének avatásán – közölte szerdán Varsóban Beata Mazurek, a PiS szóvivője.

2020. november 30., hétfő, András,Andor