Obama atomfegyver-leszerelést javasolt Berlinben

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 20th June, 2013 - 10:52am

Téma: 

A hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot az amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében.Barack Obama az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező városkapunál hangsúlyozta: a szabadság és a demokrácia győzelmét jelenti, hogy amerikai elnökként a Brandenburgi kapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt.

A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget - mondta az amerikai elnök. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, "de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak" - tette hozzá, tárgyalásokat ajánlva Oroszországnak arról, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljék.

Közvetve elutasította Barack Obama amerikai elnök javaslatát a hadászati atomfegyverek további csökkentésére az orosz kormány elnökhelyettese.

Dmitrij Rogozin szerda délután Moszkvában azt hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverek csökkentésére tett amerikai javaslatokat nem lehet komolyan venni mindaddig, amíg az Egyesült Államok erősíti rakétavédelmét.

Barack Obama szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elhangzott beszédében a hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot. Az elnök tárgyalásokat ajánlott Oroszországnak, hogy akár minden harmadik robbanótöltetet leszereljék.

Közvetlenül Obama beszéde előtt Vlagyimir Putyin orosz államfő hangsúlyozta, hogy országa nem engedi meg a hadászati elrettentés egyensúlyának megbomlását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink