Obama atomfegyver-leszerelést javasolt Berlinben

Téma: 

A hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot az amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében.Barack Obama az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező városkapunál hangsúlyozta: a szabadság és a demokrácia győzelmét jelenti, hogy amerikai elnökként a Brandenburgi kapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt.

A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget - mondta az amerikai elnök. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, "de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak" - tette hozzá, tárgyalásokat ajánlva Oroszországnak arról, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljék.

Közvetve elutasította Barack Obama amerikai elnök javaslatát a hadászati atomfegyverek további csökkentésére az orosz kormány elnökhelyettese.

Dmitrij Rogozin szerda délután Moszkvában azt hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverek csökkentésére tett amerikai javaslatokat nem lehet komolyan venni mindaddig, amíg az Egyesült Államok erősíti rakétavédelmét.

Barack Obama szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elhangzott beszédében a hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot. Az elnök tárgyalásokat ajánlott Oroszországnak, hogy akár minden harmadik robbanótöltetet leszereljék.

Közvetlenül Obama beszéde előtt Vlagyimir Putyin orosz államfő hangsúlyozta, hogy országa nem engedi meg a hadászati elrettentés egyensúlyának megbomlását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Barack Obama Twitteres mikroblogjában köszönte meg híveinek szerdára virradóra azt, hogy támogatták az elnökválasztáson.

MTI/EPA

Felrobbantottak egy autót kedden Berlinben. A rendőrség szerint semmi nem utal terrortámadásra, az áldozat egy "migrációs hátterű" férfi.

EPA

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a nemzetgyűlés feloszlatását javasolta szerdán Emmanuel Macron államfőnek mintegy egyórás megbeszélésükön, valamint előre hozott választásokat szorgalmazott....

Obama jövő pénteken terjeszti elő javaslatait az NSA-ről

Barack Obama amerikai elnök január 17-én terjeszti elő a rendeltetése szerint a külföldön végzett elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési gyakorlatára vonatkozó reformjavaslatokat - közölte pénteken a Fehér Ház.

2019. július 17., szerda, Endre,Elek