Olimpia 2020 – Tokió a rendező

Téma: 

Tokió rendezi a 2020-os nyári olimpiát - döntött 125. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombaton, Buenos Airesben.A japán főváros 1964 után másodjára rendezhet nyári játékokat.

A három pályázó közül a szavazás első körében is Tokió végzett az élen, ám az abszolút többséget nem szerezte meg. Isztambul és Madrid azonos szavazattal zárt, közöttük újraszavazással döntöttek a NOB tagjai. A második körre végül a török város maradt versenyben, abban viszont ismét Tokióra voksoltak a legtöbben. A döntő szavazás során Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

A szavazás előtt a három pályázó bemutatta prezentációját a NOB tagjainak. Tokió azt hangsúlyozta, hogy a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset ellenére a fővárosban biztonságosan meg lehet rendezni a játékokat. A NOB tagjainak aggodalmait Abe Sinzo japán miniszterelnök személyesen próbálta eloszlatni Buenos Airesben, sikerrel.

"Mindenkinek szeretném megköszönni ezt a mai döntést az olimpiai mozgalomban. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy csodálatos olimpiát rendezünk majd" - mondta már az eredményhirdetés után a japán kormányfő.

Isztambul sorozatban az ötödik, míg Madrid sorozatban a harmadik olimpiai pályázatát bukta el.

"Azt gondolom, ma a tradicionális és az új helyszínek között kellett dönteni, s végül a tradícionális győzött" - mondta Thomas Bach, a NOB alelnöke, aki pályázik a leköszönő Jacques Rogge elnök helyére.

A következő, 2016-os nyári játékoknak Rio de Janiero ad otthont.

A NOB vasárnap a 2020-as játékok programjáról, majd kedden az új elnök személyéről dönt Argentínában.

Kapcsolódó cikkeink

Nem rendezi meg az American Sniper (Amerikai mesterlövész) című filmet Steven Spielberg - közölte kedden szóvivője. Spielberg májusban jelentette be, hogy filmet forgat az amerikai hadsereg legjobb mesterlövészének tartott Chris Kyle önéletírásából.

Tokaj
Tokaj

Április 27-én tartja a Tokaji Borlovagrend első, nagyszabású borárverését egy háromnapos, a tokaji borok körül forgó rendezvénysorozat csúcspontjaként a sárospataki várban. A Tokaji Borlovagrend alapító tagjainak 2012.

AP
Már csak néhány óra van hátra a riói olimpia megnyitójáig, mely magyar idő szerint pénteken éjjel kezdődik. Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az ünnepséget, melyen kétszázhat ország több, mint tízezer sportolója vesz majd részt.
Reuters/Jeremy Lee
Komoly meglepetéssel ért véget a riói olimpia első döntője, miután női légpuskában a mindössze 19 éves amerikai Virginia Thrasher diadalmaskodott.
 
2019. május 23., csütörtök, Dezső