Optimista brexit-ügyben May

Téma: 

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői úgy ítélik meg, hogy lendületet adott a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásoknak az ő firenzei beszéde, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a brexit utáni időszakra.

May szeptember 22-ei beszédének legfontosabb pontjai közé tartozott, hogy London hozzávetőleg kétévi átmeneti időszakra törekszik a kilépés 2019 márciusára várható időpontja után az EU-val kialakítandó új viszonyrendszer elemeinek zökkenőmentes meghonosítása végett.

EPA/Facundo Arrizabalaga

A kormányfő a beszédben hangsúlyozta azt is, hogy szeretné, ha a külföldi EU-állampolgárok a brexit után is a jelenlegi feltételekkel maradhatnának Nagy-Britanniában.

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva Theresa May elmondta: a minapi informális EU-csúcson beszélt Angela Merkel német kancellárral és több más EU-tagállam vezetőivel, akik azt mondták neki, hogy a beszéd lendületet adott a brexit-tárgyalásoknak.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Facundo Arrizabalaga

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Theresa May kormányfő maga fog tárgyalni a Brexit ügyében az Európai Bizottsággal a továbbiakban. Arra az eshetőségre is készülnek, hogy a tagság megállapodás nélkül szűnik meg jövő év márciusában.

EPA

Óriási a felháborodás a brit sajtóban és a közösségi oldalakon. A Brexit egyik vezéralakja ugyanis beismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete tulajdonképpen nem igaz.

2021. január 16., szombat, Gusztáv