Orbán: Az egyik legnagyobb veszély a biztonság elvesztése

Téma: 

A NATO egységes, és bár vannak konfliktusok, azok kisebbek, mint egy éve – erről Orbán Viktor beszélt az M1-nek a brüsszeli NATO-csúcson. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb dolog a világban a biztonság, a legnagyobb veszély pedig a biztonság elvesztése. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa.

A csúcstalálkozó első napja után a NATO-főtitkár úgy értékelte a helyzetet, hogy vannak véleménykülönbségek, vannak viták, de fontos döntéseket sikerült meghozni a NATO-csúcson. Sok olyan információ szivárgott ki, amelyek éles vitákat jeleztek – hangzott el az M1-en.
 
MTI Fotó
 

Fontos lépés a NATO egységének az irányába

Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott interjújában elmondta: az egy évvel ezelőtti NATO-csúcsnak, amelyen már részt vett Trump elnök is, „érdes” volt a hangulata, mostanra viszont a NATO-tagállamok vezetőinek a társasága az összecsiszolódás jeleit mutatja.

A mostani konfliktusok kisebbek voltak az egy évvel ezelőttihez képest, a különbségek csökkentek, az egyetértés pedig nőtt – fűzte hozzá Orbán Viktor. A kormányfő a NATO egységének irányába tette fontos lépésnek tatja a mostani találkozót.

Összecsiszolódnak a NATO két pillérét adó országok vezetői, az egyik oldalról az Egyesült Államok, a másik oldalról pedig Európa – fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta: az amerikaiak jól átgondoltan és erőteljesen érvelnek amellett, hogy mindenki emelje fel a katonai kiadásait. „Ebben van jogos igény, hiszen a legfontosabb dolog a világban ma a biztonság, a legnagyobb veszély pedig éppen a biztonság elvesztése” – hangsúlyozta.

Magyarország támogatja Trump javaslatát

„Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnünk kell arra, hogy amit már megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: támogatja az amerikai elnök javaslatát, amely szerint ésszerűbb, vagyis magasabb összeggel segítsék a hadseregeket, valamint a biztonságot az európai országok is. Ezzel azonban nem minden európai ország ért egyet.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó

 

Kapcsolódó cikkeink

Joseph Muscat Twitter oldala

A Gozo szigetén álló Azúr ablak az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turisztikai látványosság volt. Turisták ezreit vonzotta minden évben. A sziklaképződmény azonban kőomlás következtében összedőlt - olvasható a Twitter oldalon.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Csütörtökön indul Csíksomlyóba a Boldogasszony Zarándokvonat. A közel ezer utas között lesz kétszáz iskolás is, akik a kormány támogatásával kedvezményesen juthatnak el a pünkösdi búcsúba.

2020. június 3., szerda, Klotild