Orbán: az EU elvesztette globális szerepét

Téma: 

A varsói visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi uniós-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök hangsúlyozta: az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét. Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta. A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pedig reményét fejezte ki, hogy az őszi pozsonyi csúcstalálkozón olyan döntések születnek, melyek hatására az unió emberibb arculatot kap.

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

MTI Fotó Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A lehető legrosszabb válaszok

Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tenni az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

A csúcs megteremtette a V4-ek közös európai programjának alapját

A csütörtöki visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a kormányfői csúcsot lezáró közös sajtóértekezleten.

A kezdő lépést megtettük

Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között – tette hozzá Orbán. A csütörtöki csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban – mondta. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, “de a kezdő lépést megtettük” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az EU-nak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja – állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket – folytatta Orbán Viktor. Elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata – szögezte le. “Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB javaslatai “szisztematikusan felszámolják ezeket”.

Szydlo: az EU ma nem teljesíti az európaiak elvárásait

Az intézményesített EU ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, a brit kilépésről szóló népszavazás után ezért Európában új megvitatandó kérdéskört kell nyitni – jelentette ki a lengyel kormányfő a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. “Az Európai Unió (EU) érték az európaiak számára, melyet őrizni kell, de változtatni is kell rajta” – hangsúlyozta Beata Szydlo.

Lehetőség az EU működésének megváltoztatására

Úgy vélte, a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy “jobban vegye figyelembe a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel”. A megbeszélést Szydlo az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, a Brexit utáni helyzetnek szánt pozsonyi informális ülésének előzményeként minősítette, a visegrádi csoport (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontját egyeztették ezzel kapcsolatban.

Fico: a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére

A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben – jelentette ki a szlovák kormányfő. Robert Fico a migránsválsággal összefüggésben helyezte kilátásba a Magyarországnak a határvédelemben nyújtandó további szlovák segítséget, rámutatva: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren. A szlovák kormányfő a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

Sobotka: Csehország azt várja a pozsonyi csúcstól, hogy a szervezet emberibb arculatot kap

Csehország azt várja az EU 27 országának szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozójától, hogy azon olyan döntések születnek, amelyek következtében az EU emberibb arculatot kap – jelentette ki a cseh miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka szerint Prága számára három téma – a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés bebiztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése – kiemelten fontos. “Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát” – szögezte le a cseh kormányfő.

Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn a parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Pelczné: az Európai Unió elvesztette iránytűjét

A Fidesz leendő európai parlamenti képviselője szerint az Európai Unió elvesztette az iránytűjét, és vissza kell térni a keresztény gyökerekhez.

EPA/Abedin Taherkenareh

A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében a portugál labdarúgó-válogatott gól nélküli rendes játékidőt követően hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a házigazda franciákat Saint-Denis-ben, és megszerezte első Európa-bajnoki címét.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund