Orbán: Biztosan találnak megállapodási lehetőséget az uniós költségvetés ügyében

Téma: 

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben. A kormányfő a német kancellárral közösen nyilatkozott a sajtónak.

A következő uniós büdzsé is téma lesz az Angela Merkellel folytatandó tárgyaláson – közölte Orbán Viktor.

EPA/Clemens Bilan

Más a magyar és a német nézőpont

Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – mondta. Hangsúlyozta: beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van.

Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: 2018 júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy “pozitív agendára” tett javaslatot, amely az innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazta.

Magyarország szószólója a bővítésnek

Most ennek az eredményeit is áttekintik – mondta. Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország szószólója a bővítésnek.

Az egész nyugat-balkáni bővítés kulcsországa Szerbia, a tárgyalásokat fel kell gyorsítani az országgal, mert felvétele garancia a térség stabilitására – mondta.

Merkel: Közös úton jár Németország és Magyarország

Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott –  mondta Angela Merkel német kancellár.

Angela Merkel kiemelte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett.

A gazdasági együttműködés is rendkívül szoros, és nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi országcsoport egészével – tette hozzá a német kancellár a magyar kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődése “nagyon-nagyon pozitív”, ami az EU-nak is tulajdonítható.

Magyarország okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – közölte Angela Merkel.

A két ország eltérő helyzetben van

Az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője.

Azonban Németország keleti tartományai, a volt NDK területe nem rendelkeznek akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így Németország nagyon jól megérti a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait – közölte Angela Merkel.

Elmondta, hogy tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Kiemelte, hogy Magyarország fekvése révén különösen érdekelt a térség országaihoz fűződő jó kapcsolatokban és a régió fejlődésében.

Hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben vannak közös pontok és eltérések is a két ország álláspontjában.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó cikkeink

Krasznahorka -  Idén biztosan nem, de valószínűleg jövőre sem nyílik meg a vár

Bár a Szlovák Nemzeti Múzeum azt állítja, hogy rendszeresen tájékoztatja a nagyközönséget Krasznahroka vára állapotáról, a rekonstrukcióról, azonban honlapjuk tanúsága szerint az utolsó néhány soros bejegyzés 2013 novemberéből származik.

Még biztosan várni kell a télre

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximum hőmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

Deák-Bárdos Mihály: Most pihi lesz augusztus végéig

Deák-Bárdos Mihály: Most pihi lesz augusztus végéig. De szeptemberben biztosan le fogok menni edzeni, vagyis magamtól nem állok le. Az van bennem, hogy nem egy ilyen ,,dicstelen" – és ezt a szót kérem idézőjelbe tenni – szereplés után intek búcsút.

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina