Orbán Viktor: Magyarország támogatja Szerbia európai uniós tagságát

Téma: 

Magyarország támogatja Szerbia európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Újvidéken. A kormányfő azt követően beszélt erről, hogy Újvidéken Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök társaságában megtekintette az Európa Kollégiumot.

A sajtótájékoztatón egy újságíró a magyar miniszterelnök véleményét kérdezte arról, hogy Horvátország akadályozza Szerbia egyik európai uniós csatlakozási fejezetének megnyitását.

MTI-fotó Máthé ZoltánEurópának szüksége van Szerbiára. Elég ránézni a térképre, és jól látszik, hogy Szerbiának az Európai Unión belül kellene lennie. Magyarország abban érdekelt és azért dolgozik, hogy Szerbia minél hamarabb tagja lehessen az uniónak - jelentette ki.Orbán Viktor hozzátette: Magyarország nem ért egyet azzal, hogy bármilyen politikai kérdést összekapcsoljanak az uniós tagság ügyével.Aleksandar Vucic szerb kormányfő megköszönte Orbán Viktor támogatását. Hozzátette: Szerbia nem könyörgött, és nem is fog könyörögni senkinek, a legfontosabb, hogy az ország fejlődjön, és európai életszínvonalat érjen el a következő években.Az újvidéki Európa Kollégiumot tavaly adták át, az építkezés összértéke mintegy hatmillió euró (1,87 milliárd forint) volt. A magyar kormány egymillió euróval (312 millió forint) járult hozzá a beruházáshoz.Forrás: MTIKép: MTI-fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök biztosította a szerb elnököt, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett.

Schöpflin György EP képviselő

Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma szavazott a Szerbia-jelentésről.

MTI Fotó KKM / Szabó Árpád

A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat, a nagyrabecsülés jeléül pedig Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idei esztendőben megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia...

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez