Orbán Viktor: Minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

Téma: 

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.
 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek.

Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magálllamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig a Európa gazdasági motorja – vélekedett Orbán Viktor.

Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Európa jövőjéről a polgárok döntenek

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy „nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”.

Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el -–magyarázta. Hozzátette: ha demokratikus EU-t akarunk – „és mi azt akarunk” –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette: „lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény -, de az biztos, hogy „a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”.

„Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk” – fogalmazott. Hozzáfűzte: ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Őszinte tárgyalások

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert „a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit”. Márpedig itt „méretes” történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.

Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre.

Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért „semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni”. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, „katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden”. Különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor „Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében – magyarázta.

Hozzáfűzte: „Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak”.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Mohai Balázs

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van – mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.Ha tartjuk az eddigi életstílust, akkor nem...

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök elmondta, hogy nem szabad lefutottnak tekinteni a most vasárnapi választást, ezért arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el választani, és „válasszák meg a magyarokat”.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

"Természetesen nem elfogadott, de tény az, hogy alapvetően minden terrorista migráns" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában.

EPA/Mandel Ngan

Az amerikai törvényhozók úgy gondolják, hogy túl nagy hatalomra és befolyásra tett szert a négy legnagyobb amerikai internetes cég – az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook –, legalábbis több amerikai törvényhozó osztotta ezt a vélelményt a vállalatvezetők szerdai...

2021. január 16., szombat, Gusztáv