Orbán Viktor: Szerbia Közép-Európával együtt nyertese lehet a következő évtizednek

Téma: 

A miniszterelnök biztosította a szerb elnököt, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett.

 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

„Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy

Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vucicot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

Orbán Viktor: A vajdasági magyarok megmutatták, hisznek az összefogás erejében

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Pásztor Istvánnak írt levelében a szerbiai magyar közösség választási sikerét méltatta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat. Hozzátette: ha a reménykeltő előrejelzések beigazolódnak, mostantól kétszer annyi magyar képviselő lehet a szerb parlamentben,

tartományi szinten a Vajdasági Magyar Szövetség lett a harmadik legerősebb párt, és jó néhány, nemzetünk számára kiemelten fontos település élére kerülhet magyar polgármester.

Orbán Viktor szerint aligha kétséges, hogy ez az eredmény az egész nemzetnek szóló üzenet is, amelynek értékét tovább növeli, hogy ezt a sikert az elmúlt évek kemény és kitartó munkája alapozta meg.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó KKM / Szabó Árpád

A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat, a nagyrabecsülés jeléül pedig Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idei esztendőben megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia...

Schöpflin György EP képviselő

Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma szavazott a Szerbia-jelentésről.

Forrás: nobelprize.org, Princeton University

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton a Princeton egyetem közgazdász professzora nyerte el a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.Angus Deaton 1945. október 19-én született Edinburghban.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente