Orbán Viktorral kezdeményez találkozót Matteo Salvini

Téma: 

Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken.

Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyesen készül találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban. „Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében” – nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva.
 
EPA
 

Nem ejtették túszul az embereket

Az olasz belügyminiszter a szicíliai Catania kikötőjében partraszállásra váró bevándorlókról nyilatkozva hangsúlyozta, nem ejtették túszul ezeket az embereket.

„Az olaszok túszai a migránsoknak és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak” – jelentette ki.

Megjegyezte, a római kormányt irritálja, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagállamok között. Salvini kiemelte, hogy korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.

Sikerrel léptek fel a nem-kormányzati szervezetekkel szemben

Matteo Salvini azt üzente, az EU „elfelejtheti”, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.

A nem-kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptünk, most az EU-t kell kényszerítenünk, hogy vállalja a rá eső részt – mondta a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette: Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de ezért cserébe csak problémáink vannak a halászat, mezőgazdaság, idegenforgalom, kereskedelem, bankok terén.

Matteo Salvini kijelentette, jelenleg nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni.

Matteo Salvini megnyerné a választást 

Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter némi jobbközép szövetségesi háttérrel simán megnyerné a választást, ha kiírnák.

A szakértő az M1 műsorában pénteken úgy vélekedett, eddig a Salvinit támadó emberi jogi aktivisták csak azt érték el, hogy mintegy kétszeresére növelték a népszerűségét.

Mint mondta, az olasz belügyminiszter azért tiltotta meg a migránsokat szállító Diciotti nevű hajó kikötését, mert nem akarja, hogy Olaszország lerakat legyen. Döntése ellen az elmúlt 24 órában az olasz partizánszövetség, a Bírók Demokratikus Szövetsége és az előző kormány szinte összes prominenciája is tiltakozott – tette hozzá.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vett egy 177 fős migránscsoportot a fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon.

Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27, felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhasson a hajóról.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Rendkívülinek nevezte a magyarokat 1956-os cselekedeteikért és mai politikájáért Matteo Salvini, az ellenzéki jobboldali Liga vezetője a római magyar nagykövetségen tartott ünnepi megemlékezésen, kedden.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Levélben fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvininek, az eddigi olasz kormányzó párt, a Liga vezetőjének azért a munkáért, melyet az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett...

EPA

Nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a migránsokat mentő hajók tulajdonosait Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki – mint fogalmazott – az embercsempészet ellen hirdetett még ádázabb harcot.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc